Grzeg
Nowy użytkownik
|
 |
« : Lipiec 06, 2009, 22:40:50 » |
|
Witam wszystkich. Podczas użytkowania komputera podłączyłem kabel do wejścia na słuchawki, kabel do wieży firmy sharp, chyba mniejsza jaka to, i efekt: gramy w fifę 08, dźwięki zamilkły, po chwili wróciło do normy, po 5 minutach znów zanikł, następne 5 minut działał, po czym wyłączyłem komputer przy działających dźwiękach. Wyłączyłem kompa na wszelki wypadek i po włączeniu mam: a raczej nie mam dźwięku, komputer nie detektuje niczego co podłączam(słuchawki etc.) a zawsze pojawiało się okno "Menedżer Realtek HD Audio" po czym zaznaczało się co podłączyłem i wszystko było dobrze. A teraz ponadto pisze że karta włączona i urządzenie działa poprawnie. Nie wiem co należy zrobić, i czy gwarancja obejmuje coś tak niezależnego ode mnie? Używam od 3 miesięcy, a teraz cisza, aż smutno... za wszelką pomoc dźwięczne dziękuje!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2009, 08:06:30 » |
|
Witam
Widzę dwie możliwości
1) uszkodzenie wyjścia spowodowane awarią kabla/wieży - pozostaje wyłącznie serwis 2) kwestia skrótów klawiszowych, które wyłączyły dźwięk, lub zmieniły ustawienia - należy sprawdzić w ustawieniach czy dźwięk nie ma przypadkiem dziwnych ustawień (wyłączone sprawdzanie i na stałe przestawione na słuchawki - ja tak miałem)
Standardowo proponuję uruchomić jakiś system LIVE z płyty CD (np. UBUNTU) i sprawdzić jak działa dźwięk
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzeg
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2009, 09:18:11 » |
|
Witam wszystkich. Problem jest następujący, po podłączeniu maszyny do małej wieży firmy sharp, przez ok 3m kabel, podczas gry w fifę 08, notabene oryginalną, dźwięk po kilkudziesięciu minutach wyłączył się(bez trzeszczeń) minęło kilka minut i włączył się ale już w sytuacji gdy wieża była odłączona, sytuacja się powtórzyła i dla bezpieczeństwa wyłączyłem komputer, przy działającym dźwięku. Teraz natomiast sprawdzając stan karty i ustawień pisze wszystko działa poprawnie i że jest włączone. Proszę o pomoc, i odpowiedź na pytanie czy jest możliwość że zdarzenia nie obejmie gwarancja(kupiłem w marcu tego roku) Dodam jeszcze że ww kabel przestał działać po tym zdarzeniu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2009, 10:40:33 » |
|
Witam
Scaliłem dwa wątki z różnych działów Proszę nie dublować wątków, w przeciwnym wypadku wszystkie zostaną usunięte.
W kwestii awarii - jeśli kabel przestał działać, to najprawdopodobniej on był przyczyną usterki (zakładam że było zwarcie). Uszkodzenia spowodowane przez użytkownika nie są objęte gwarancją.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzeg
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2009, 15:49:23 » |
|
Też podejrzewam że to zwarcie na wyjściu, i czy to oznacza że do wymiany jest tylko ta końcówka, taka jak w walkmanie? i chciałbym jeszcze zapytać o przewidywany koszt takiej wymiany, na wypadek gdyby ktoś chciałby wykorzystać mój cichy przypadek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2009, 09:37:10 » |
|
Witam
Obawiam się iż końcówka jest cała, a uszkodzona jest płyta główna. Najtańszym rozwiązaniem jest najprawdopodobniej zakup zewnętrznej karty muzycznej np. na USB. Można też wysłać notebook do serwisu na ekspertyzę - jeśli cena naprawy będzie za wysoka można zrezygnować z naprawy i zapłacić tylko za ekspertyzę i transport.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzeg
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2009, 11:42:40 » |
|
Hm, to wszystko brzmi niepokojąco, i jeśli opcją byłaby karta muzyczna na usb to wtedy głośniki w laptopie będą działać tak jak dotychczas? I czy są powody by ufać jakości kart wystawianej przez sklep na allegro za 15 zł? To wydaje się trochę mało..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2009, 13:11:23 » |
|
Witam
Nie znam cen, ale zakładając że za 15 zł można kopić najtańsze, to za 25 zł można kupić w miarę dobrej firmy - ewentualne uszkodzenia karty na USB nie powinny raczej uszkodzić notebooka (nie jest to gwarancja bezpieczeństwa, a raczej informacja udzielona na podstawie znanych mi przyczyn uszkodzeń).
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzeg
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2009, 14:00:13 » |
|
Ok, dziękuję za informację, dam znać jak coś konkretnego ustalę, zwłaszcza że w poniedziałek wybieram się do punktu zakupu i mam nadzieję że problem okaże się mniejszy niż to się wydaje. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzeg
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 13, 2009, 11:10:18 » |
|
Witam, Zakupiłem logilink USB2.0 to audioadapter; posiada on dwa wejścia, na słuchawki i mikrofon, dźwięk po podłączeniu słuchawek jest, ale nic nie wydobywa się z wmontowanych do laptopa głośników... i tu pytanie czy jest to kwestia ustawień czy tego że te głośniki są podłączone do wbudowanej karty dźwiękowej? Bo bardzo zależałoby mi żeby te głośniki działały, pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 13, 2009, 11:56:02 » |
|
Witam
Niestety nie miałem okazji testować osobiście tego rozwiązania, obawiam się jednak że jedynym wyjściem będzie wyciąganie modułu USB gdy będzie potrzeba słuchania na wbudowanych głośnikach.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzeg
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 13, 2009, 21:00:05 » |
|
Witam, Właśnie kłopot w tym że bez tego adaptera USB maszyna zupełnie nie wydaje dźwięków..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 14, 2009, 13:36:46 » |
|
Witam
Jeśli zmiana ustawień (np. wyłączenie sprawdzania podłączenia głośników i ustawienie tylko na wewnętrzne) nie pomoże to oznacza ze uszkodzony jest cały moduł dźwiękowy na płycie (a nie tylko tor wyjścia) i bez rozkręcenia notebooka najprawdopodobniej nic nie można zrobić.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Grzeg
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 14, 2009, 18:05:48 » |
|
Witam, Szanse maleją, a gdzie można te ustawienia znaleźć? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 15, 2009, 07:55:21 » |
|
Witam
Standardowo na pasku dolnym (obok zegarka) powinna być ikona ustawień zaawansowanych karty dźwiękowej.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|