Maj 22, 2012, 01:08:40 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Amilo Pi 2530 - chyba katastrofa z dźwiękiem  (Przeczytany 2718 razy)
Grzeg
Nowy użytkownik
*

« : Lipiec 06, 2009, 22:40:50 »

Witam wszystkich.
Podczas użytkowania komputera podłączyłem kabel do wejścia na słuchawki, kabel do wieży firmy sharp, chyba mniejsza jaka to, i efekt: gramy w fifę 08, dźwięki zamilkły, po chwili wróciło do normy, po 5 minutach znów zanikł, następne 5 minut działał, po czym wyłączyłem komputer przy działających dźwiękach. Wyłączyłem kompa na wszelki wypadek i po włączeniu mam: a raczej nie mam dźwięku, komputer nie detektuje niczego co podłączam(słuchawki etc.) a zawsze pojawiało się okno "Menedżer Realtek HD Audio" po czym zaznaczało się co podłączyłem i wszystko było dobrze. A teraz ponadto pisze że karta włączona i urządzenie działa poprawnie. Nie wiem co należy zrobić, i czy gwarancja obejmuje coś tak niezależnego ode mnie? Używam od 3 miesięcy, a teraz cisza, aż smutno... za wszelką pomoc dźwięczne dziękuje!
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Lipiec 07, 2009, 08:06:30 »

Witam

Widzę dwie możliwości

1) uszkodzenie wyjścia spowodowane awarią kabla/wieży - pozostaje wyłącznie serwis
2) kwestia skrótów klawiszowych, które wyłączyły dźwięk, lub zmieniły ustawienia - należy sprawdzić w ustawieniach czy dźwięk nie ma przypadkiem dziwnych ustawień (wyłączone sprawdzanie i na stałe przestawione na słuchawki - ja tak miałem)

Standardowo proponuję uruchomić jakiś system LIVE z płyty CD (np. UBUNTU) i sprawdzić jak działa dźwięk

Pozdrawiam

Grzeg
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 07, 2009, 09:18:11 »

Witam wszystkich.
Problem jest następujący, po podłączeniu maszyny do małej wieży firmy sharp, przez ok 3m kabel, podczas gry w fifę 08, notabene oryginalną, dźwięk po kilkudziesięciu minutach wyłączył się(bez trzeszczeń) minęło kilka minut i włączył się ale już w sytuacji gdy wieża była odłączona, sytuacja się powtórzyła i dla bezpieczeństwa wyłączyłem komputer, przy działającym dźwięku. Teraz natomiast sprawdzając stan karty i ustawień pisze wszystko działa poprawnie i że jest włączone. Proszę o pomoc, i odpowiedź na pytanie czy jest możliwość że zdarzenia nie obejmie gwarancja(kupiłem w marcu tego roku) Dodam jeszcze że ww kabel przestał działać po tym zdarzeniu.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Lipiec 08, 2009, 10:40:33 »

Witam

Scaliłem dwa wątki z różnych działów
Proszę nie dublować wątków, w przeciwnym wypadku wszystkie zostaną usunięte.

W kwestii awarii - jeśli kabel przestał działać, to najprawdopodobniej on był przyczyną usterki (zakładam że było zwarcie). Uszkodzenia spowodowane przez użytkownika nie są objęte gwarancją.

Pozdrawiam

Grzeg
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2009, 15:49:23 »

Też podejrzewam że to zwarcie na wyjściu, i czy to oznacza że do wymiany jest tylko ta końcówka, taka jak w walkmanie? i chciałbym jeszcze zapytać o przewidywany koszt takiej wymiany, na wypadek gdyby ktoś chciałby wykorzystać mój cichy przypadek.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Lipiec 10, 2009, 09:37:10 »

Witam

Obawiam się iż końcówka jest cała, a uszkodzona jest płyta główna. Najtańszym rozwiązaniem jest najprawdopodobniej zakup zewnętrznej karty muzycznej np. na USB. Można też wysłać notebook do serwisu na ekspertyzę - jeśli cena naprawy będzie za wysoka można zrezygnować z naprawy i zapłacić tylko za ekspertyzę i transport.

Pozdrawiam

Grzeg
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Lipiec 10, 2009, 11:42:40 »

Hm, to wszystko brzmi niepokojąco, i jeśli opcją byłaby karta muzyczna na usb to wtedy głośniki w laptopie będą działać tak jak dotychczas? I czy są powody by ufać jakości kart wystawianej przez sklep na allegro za 15 zł? To wydaje się trochę mało..
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Lipiec 10, 2009, 13:11:23 »

Witam

Nie znam cen, ale zakładając że za 15 zł można kopić najtańsze, to za 25 zł można kupić w miarę dobrej firmy - ewentualne uszkodzenia karty na USB nie powinny raczej uszkodzić notebooka (nie jest to gwarancja bezpieczeństwa, a raczej informacja udzielona na podstawie znanych mi przyczyn uszkodzeń).

Pozdrawiam

Grzeg
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 10, 2009, 14:00:13 »

Ok, dziękuję za informację, dam znać jak coś konkretnego ustalę, zwłaszcza że w poniedziałek wybieram się do punktu zakupu i mam nadzieję że problem okaże się mniejszy niż to się wydaje. Pozdrawiam
Grzeg
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Lipiec 13, 2009, 11:10:18 »

Witam,
Zakupiłem logilink USB2.0 to audioadapter; posiada on dwa wejścia, na słuchawki i mikrofon, dźwięk po podłączeniu słuchawek jest, ale nic nie wydobywa się z wmontowanych do laptopa głośników... i tu pytanie czy jest to kwestia ustawień czy tego że te głośniki są podłączone do wbudowanej karty dźwiękowej? Bo bardzo zależałoby mi żeby te głośniki działały, pozdrawiam
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Lipiec 13, 2009, 11:56:02 »

Witam

Niestety nie miałem okazji testować osobiście tego rozwiązania, obawiam się jednak że jedynym wyjściem będzie wyciąganie modułu USB gdy będzie potrzeba słuchania na wbudowanych głośnikach.

Pozdrawiam

Grzeg
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Lipiec 13, 2009, 21:00:05 »

Witam,
Właśnie kłopot w tym że bez tego adaptera USB maszyna zupełnie nie wydaje dźwięków..
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Lipiec 14, 2009, 13:36:46 »

Witam

Jeśli zmiana ustawień (np. wyłączenie sprawdzania podłączenia głośników i ustawienie tylko na wewnętrzne) nie pomoże to oznacza ze uszkodzony jest cały moduł dźwiękowy na płycie  (a nie tylko tor wyjścia) i bez rozkręcenia notebooka najprawdopodobniej nic nie można zrobić.

Pozdrawiam

Grzeg
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 14, 2009, 18:05:48 »

Witam,
Szanse maleją, a gdzie można te ustawienia znaleźć?
Pozdrawiam
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Lipiec 15, 2009, 07:55:21 »

Witam

Standardowo na pasku dolnym (obok zegarka) powinna być ikona ustawień zaawansowanych karty dźwiękowej.

Pozdrawiam

Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.107 sekund z 18 zapytaniami.