Witam.
Jestem osobą niedoświadczoną w kwestii sprzętu komputerowego, dlatego bardzo potrzebuję pomocy, a na tym forum nie znalazłam tematu odpowiadającego moim problemom.
Od trzech lat mam laptopa FS Amilo L1310G. Mój dysk twardy to Toshiba MK6025GAS 60GB ATA. Obecnie jest w stanie krytycznym i w każdej chwili może wysiąść, dlatego jak najszybciej potrzebuję zakupić nowy dysk. Problem w tym, że nie mam pojęcia jaki dysk będzie odpowiedni do tego laptopa? Czym się kierować podczas szukania takiego dysku? Czy każdy będzie pasował? Chciałam kupić taki sam jaki był, ale nie mogę nigdzie go znaleźć.
Mój drugi problem dotyczy instalacji nowego dysku - czy włożenie dysku do laptopa to operacja bardzo skomplikowana, czy można dokonać tego samemu? Czy istnieje możliwość popsucia dysku?
I ostatnie pytanie - wiatrak w tymże laptopie chodzi jak kosiarka i co jakiś czas przestaje działać. Początkowo pomagało czyszczenie z kurzu, potem stukanie w obudowę, żeby zaczął działać. Chciałabym go jednak wymienić na nowy i tu też problem, bo nie mam pojęcia czego szukać? I podobnie jak w przypadku dysku - czy założenie nowego wiatraka będzie trudne?
Bardzo proszę o odpowiedź na nurtujące mnie problemy i z góry dziękuję za ten trud

Pozdrawiam
Off-ca