Witam serdecznie.
Posiadam Amilo Li 3710 z preinstalowanym systemem Windows Vista Home Premium.
Postanowiłem zaszaleć i kupiłem oryginalny Windows 7 w pełnej wersji pudełkowej.
Postanowiłem, że dokonam czystej instalacji systemu i później odzyskam dane z kopii zapasowych i poinstaluje sobie ponownie pozostałe programy.
Problem polega na tym, że nie jestem pewien, jaką strategię obrać, aby zachować dane ratunkowe Visty zawarte na ukrytej partycji. Chodzi mi o to, że np. w przypadku chęci odsprzedania w przyszłości notebooka, chciałbym mieć możliwość przywrócenia oryginalnego systemu, na który licencja będzie nadal ważna, gdyż Windows 7 jest w pełnej wersji pudełkowej.
Zaznaczę jeszcze, że posiadam wypalone dwie płyty DVD z Recovery.
Mój plan jest taki: po zrobieniu kopii zapasowej wszystkiego na dyskach twardych chcę sformatować dysk C: i zainstalować na nim nową siódemkę.
1. Jeśli w przyszłości chciałbym odtworzyć Vistę, czy będę mógł skorzystać z ukrytej partycji, czy też będę musiał sięgać po wcześniej przygotowane płytki Recovery?
2. Czy w ogóle jest możliwość skorzystania z opcji Recovery z ukrytej partycji w momencie, gdy na dysku C: nie ma systemu operacyjnego?
3. Czy Recovery z płyt DVD odtwarza również ukrytą partycję, gdyby jej nie było?
I na koniec. Podczas pierwszego uruchomienia systemu po rozpakowaniu nowego notebooka wybrałem język angielski, zamiast polskiego. Jeśli w przyszłości dokonam operacji całkowitego przywrócenia systemu z płyt DVD lub z partycji Recovery, to czy będę miał ponownie możliwość wyboru języka systemu operacyjnego? Zakładam, że przyszły nabywca nie będzie raczej wolał wybrać język polski.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
ArtS