jabu74 - ekspert
Nowy użytkownik
|
 |
« : Czerwiec 28, 2009, 11:48:43 » |
|
Witam Dlaczego Fujitsu nie wspiera swojego sprzętu i nie aktualizuje sterowników graficznych do notebooka FSC CELSIUS H250 T7300 ? Nie jest on aż tak stary i nie wiem dlaczego sobie tak lekceważą użytkowników. Udostępniona jest tylko kilkuletnia wersja 156.16, a na stronie nvidia jest już 186.03 ? Tego ostatniego sterownika nvidii nie da się zainstalować - to jest z kolei kompromitacja nvidii. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jabu74 - ekspert
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 28, 2009, 12:09:15 » |
|
Witam Chciałem podzielić się jednym ale b. ważnym spostrzeżeniem odnośnie notebooka FSC H250 T7300 i dlatego odradzam zakupu tego sprzętu. Laptop zwyczajnie przegrzewa się i zawiesza przy intensywnym używaniu aplikacji wykorzystujących GPU (np. gry). Także zwykłe aplikacje np. CAD/CAM, które w mniejszym stopniu obciążają GPU potrafią porządnie nagrzać GPU i dlatego praktycznie nie pracuję w trybie "Wysoka wydajność" tylko "Oszczędzanie energii" a to się mija z celem. Gdy GPU nagrzeje się to wentylator niemiłosiernie szumi, a tak jak wspomniałem gry po kilkunastu- góra kilkudziesięciu minutach tak nagrzeją GPU, że laptop wiesza się. To jest nie do zniesienia i niedopuszczalne tym bardziej, że notebook kosztował prawie 6tys złotych. Ponadto jest b. słabe wsparcie jeżeli chodzi o sterowniki albo wręcz brak wsparcia (np. sterowniki graficzne). Pierwszy i ostatni raz zakupiłem sprzęt tej firmy oraz będę odradzał innym. Porażka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukam3a
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 29, 2009, 07:29:39 » |
|
Witaj.Musisz zainstalowac te stare stery zeby zaktualizowac te nowe.Ja miałem ten sam problem.W XP chodzi odrazu ta nowsza wersja.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukam3a
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 29, 2009, 07:42:52 » |
|
A srubki nie leca sie z niego?? Bo patrze ze w lapkach srubki leca...w moim tez..moi znajomi tez maja lapki tej firmy i sytuacja dzieje sie po roku uzytkowania .to juz jest zenada...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2009, 08:39:56 » |
|
Witam
Scaliłem dwa wątki dotyczące tego samego tematu.
Udostępnione sterowniki zostały wybrane ze względu na stabilność pracy - nie są najnowsze ale powinny zapewnić stabilną pracę w większości sytuacji. Można pobrać ze strony nVidia nowsze sterowniki działające z tą kartą (niekoniecznie najnowsze dostępne), ale w przypadku jakichkolwiek problemów zawsze pozostają sterowniki ze strony Fujitsu które zostały przetestowane przez producenta sprzętu.
W kwestii przegrzewania się - jeśli przeczyszczenie wentylatorów/radiatorów sprężonym powietrzem i reinstalacja systemu/sterowników nie pomoże to proponuję serwis. Fujitsu Celsius H250 jest to stacja robocza której zadaniem jest stabilna praca przy DUŻYM OBCIĄŻENIU - jeśli nie spełnia tych wymogów to najprawdopodobniej jest to kwestia serwisowa. Oczywiście przed oddaniem urządzenia do serwisu proponuję sprawdzić czy problem przegrzewania się nie wynika z przyczyn oprogramowania (np. błędnie zainstalowane sterowniki, nie zapewniające odpowiedniego punktu pracy), lub zapchanych radiatorów nie odprowadzających poprawnie ciepła.
Co do polecania/odradzania tego notebooka - gdyby taka praca była standardem dla tej serii zgodził bym się z opinią iż nie warto go polecać, jednak większość użytkowników chwali sobie ten sprzęt za stabilną pracę przy wymagających programach (mogą się nagrzewać, ale pracują stabilnie).
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jabu74 - ekspert
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 29, 2009, 09:48:24 » |
|
Witam
Ja mam system 32-bit vista business sp1. Wczoraj próbowałem zainstalować najnowsze sterowniki nvidia. W trakcie instalacji zaraz na samym początku jest komunikat, że nie rozpoznaje tego sprzętu. Kilka miesięcy temu próbowałem zainstalować aktualne na tamten czas i było to samo. Nie ma różnicy czy instaluję na stare sterowniki czy po odinstalowaniu starych w obydwu przypadkach nie da się zainstalować. Z tego wniosek, że sterowniki nvidia nie rozpoznają swojego gpu. uhaha ale ubaw.
Najnowsze sterowniki fujitsu są z ... 2007 roku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jabu74 - ekspert
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 29, 2009, 09:50:08 » |
|
Jeżeli chodzi o śrubki to jeszcze nie wypadają, ale już miałem wymieniany dysk twardy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukam3a
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 02, 2009, 14:14:00 » |
|
Starych sterowników nie usuwaj.Zainstaluj nowe bez usuwania tamtych.A jak nie to sprobuj przez menedzer urzadzen.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jabu74 - ekspert
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 02, 2009, 15:31:51 » |
|
Próbowałem instalować na stare sterowniki i "na czysto". Nie ma szans.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jabu74 - ekspert
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 02, 2009, 18:36:21 » |
|
Przeglądałem listę obsługiwanego sprzętu dla najnowszych sterowników nvidia nie ma z tego notebooka
DEV_040C&SUBSYS_142310CF
Jestem wściekły i rozgoryczony
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZibiOs
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 06, 2009, 22:55:53 » |
|
Witam. Google twierdzi że problem jest znany - producenci komputerów zmieniają wpisy w BIOS kart graficznych tak by nie można było zainstalować standardowych sterowników, a jedynie te sprawdzone i przetestowane - wystarczy zmian wpisu w plikach instalatora nVidia i można zainstalować. Pozdrawiam ZibiOs
|
|
|
|
|
|
Zarządzanie portalami. Pozycjonowanie stron. Aplikacje internetowe. http://ZibiOs.pl
|
|
|
jabu74 - ekspert
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 24, 2009, 19:33:29 » |
|
W takim razie chcę zwrócić tego notebooka i żądam zwrotu pieniędzy. Nie może tak być, że wywalę prawie 6 tyś zł i mam jakieś badziewne sterowniki starsze niż sam laptop ! Kupię innego notebooka konkurencyjnej firmy, która nie robi sobie takich jaj z użytkowników.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jabu74 - ekspert
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 24, 2009, 19:37:58 » |
|
Ponadto cały czas mi się zawiesza jak tylko dluzej popracuje na pełnej wydajności (gpu się grzeje). Nie chce takiego laptopa bo to jest porażka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jabu74 - ekspert
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 24, 2009, 19:43:19 » |
|
Przecież nie będę zmieniał wpisów w pliku instalatora bo jeszcze uszkodzę dziada a szkoda mi wywalonej na niego kasy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 25, 2009, 09:47:53 » |
|
Witam
Jeśli notebook się zawiesza na oryginalnym oprogramowaniu (nie jest to spowodowane zapchanymi wentylatorami, ani wysoką temperaturą otoczenia) to proponuję kontakt z serwisem.
Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|