Bruss
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2010, 14:18:43 » |
|
Witam, również postanowiłem odświeżyć swojego V3515, oryginalnie siedział w nim Celeron M450 2Ghz 533fsb- na tym procesorze komp chodził bardzo stabilnie, nigdy się nie zawieszał, kupiłem na allegro dwu rdzeniowy Core 2 Duo T5500 2x1,66 fsb 667mhz Zaraz po zmianie byłem bardzo zadowolony z poprawy szybkości (przez kilkanaście minut) po czym podczas chodzenia po necie komp zamarł, kursor i dźwięk się zatrzymał, komp nie reagował w ogóle na klawiaturę. No i tak potrafił się zawieszać po 20 razy dziennie, bez względu na obciążenie (testowałem pod orthosem), ale najczęściej na oglądaniu filmików z youtube, lub gdy miałem naotwierane dużo kart w przeglądarce, jedynie jak komp jest włączony i nic się na nim nie robi lub chodzi się tylko po folderach na dysku to chodzi nawet 2 dni bez zawieszki. Postawiłem od nowa system winXP SP3 ale problem się powtarzał, zainstalowałem win7 i również komp się zawieszał w identyczny sposób. Pomyślałem że może coś jest nie tak z zakupionym prockiem i kupiłem drugi procek, tym razem taki model jaki był oferowany w sprzedaży z modelem v3515 mianowicie Core Duo T2080 2x1,73mhz fsb533mhz i problem nadal występuje. W biosie grzebałem ale jest on bardzo ubogi i niema tam żadnych opcji odnośnie procesora(nie wiem może się mylę). Dodam że temp. jest w normie 45C-55C w stresie około 70. Bios zaktualizowany do najnowszej dostępnej wersji. Pamięć ram odpada testowałem na 2 kościach. Po włożeniu z powrotem starego jedno rdzeniowego Celerona komp się nie zawiesza i działa bardzo stabilnie.
Macie jakieś pomysły co to może być?? że komp nie chce działać poprawnie na dwu rdzeniowych procesorach a teoretycznie i praktycznie powinien?? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
|