Witam
W celu usystematyzowania wiadomości:
1) System Vista działa poprawnie
2) Próba instalacji XP - nieudana (nie wprowadzono żadnych zmian)
3) Próba instalacji Visty - nieudana (nie wprowadzono żadnych zmian)
Skoro instalatory nie wprowadziły żadnych zmian (nie widzą dysku), to dlaczego nie działa zainstalowana Vista?
Coś musiało być zmienione.
Co i w którym momencie?
Pozdrawiam
Wyglądało to tak. Mam 2 partycje (Dysk C i D). Vista była zainstalowana na dysku C, jednak gdy chciałem zainstalować Windowsa XP sformatowałem dysk C (chciałem oszczędzić nade na D), instalator za pierwszym razem nic nie mówił o tym, że nie ma sterowników tylko normalnie wykonywał swoje operacje. I gdy już zakończył ładowanie plików instalacyjnych myślałem że pora na instalację XP, ale nic z tego! Ponownie zaczyna ładować swoje sterowniki po których informuje mnie, że już nie widzi sterowników. No to wkładam płytkę z Vista a tu to samo

.
@GTRomek napisał że przywrócił ustawienia fabryczne, więc zapewne chodzi o bios, no to może ustawienia dysku (ahci,ide) powinny być inne niż fabryczne.
Może nie widzi tylko partycji, a dysk tak.
W razie czego można sprawdzić doskonałym Gparted
Ustawienia fabryczne przywróciłem w ostateczności, gdy już nie wiedziałem co zrobić Ale jak na moje "oko" to nic się nie zmieniło w ustawieniach. Do tego próbowałem ostatnio utworzyć płytkę Windowsa XP razem ze sterownikami z płytki recovery ale i to nie pomogło. XP nie pomagają te sterowniki a Vista traktuje je jako inne niż są wymagane.