Maj 22, 2012, 01:58:12 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Vista HB nie widzi dysku twardego przy instalacji  (Przeczytany 2259 razy)
GTRomek
Nowy użytkownik
*

« : Listopad 09, 2009, 20:24:13 »

Witam. Mam taki problem, Vista nie widzi dysku twardego podczas instalacji i prosi o sterowniki dysku twardego. Stało się tak dlatego ponieważ chciałem zainstalować Windowsa XP i to również się nie udało bo cały czas odpalał się tylko program ładujący sterowniki od XP. Więc postanowiłem znowu wrócić do Visty. I tu problem bo znalezienie sterowników z dysku twardego Fujitsu MHZ2320BH G2-(S1) graniczy niemal z cudem!
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Listopad 10, 2009, 09:51:59 »

Witam

Podanie modelu notebooka zazwyczaj pomaga w otrzymaniu odpowiedzi.

Pozdrawiam

GTRomek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 10, 2009, 19:05:42 »

Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5555
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2009, 09:45:43 »

Witam

Dla tego modelu nie słyszałem o problemach z instalacją systemu. Czy były wprowadzane jakiekolwiek zmiany do systemu w BIOS (np. zmiana ustawień AHCI)? Czy dysk jest widoczny w BIOS? Instalacja jest z płyty Recovery, czy ze standardowej płyty instalacyjnej? Jakie zmiany wprowadziła instalacja systemu XP (skoro nie mógł znaleźć dysku to teoretycznie nie mógł nic zmienić)?

Przy okazji: nie istnieje nic takiego jak sterowniki do dysku twardego, wymagane są sterowniki do kontrolera na płycie głównej, jednak te sterowniki są standardowo wbudowane w płytę Recovery dołączaną do notebooka.

Reasumując: dysk uległ uszkodzeniu, lub zostały wprowadzone nietypowe zmiany które należy usunąć.

Pozdrawiam

GTRomek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2009, 23:18:45 »

Nie zmieniałem właśnie nic w systemie BIOS ( dopiero w momencie gdy nie mogłem zainstalować systemu przywróciłem ustawienia domyślne). Dysk jest widoczny w BIOS. I jedyne co zauważyłem (myśląc, że na płycie nie ma odpowiednich sterowników) to to, że na płytce recovery istnieje taki folder jak DRIVERS->SATA jednak podczas instalacji Visty nie wykrywa żadnych sterowników. Próbowałem tak samo z XP jednak tam sterowniki można zainstalować tylko z dyskietki. Czytałem także o innej alternatywie jaką jest program nLite dzięki któremu można "dołożyć własne sterowniki do instalacji windowsa. I tu znowu pojawia się problem.... żadna z wersji tego programu nie chce się uruchomić na moim komputerze (mam zainstalowany framework 2.0). Aktualnie szukam innego odpowiednika tego programu.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Listopad 16, 2009, 08:35:07 »

Witam

W celu usystematyzowania wiadomości:
1) System Vista działa poprawnie
2) Próba instalacji XP - nieudana (nie wprowadzono żadnych zmian)
3) Próba instalacji Visty - nieudana (nie wprowadzono żadnych zmian)

Skoro instalatory nie wprowadziły żadnych zmian (nie widzą dysku), to dlaczego nie działa zainstalowana Vista?

Coś musiało być zmienione.

Co i w którym momencie?

Pozdrawiam

fuhmen
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Listopad 16, 2009, 19:42:15 »

@GTRomek napisał że przywrócił ustawienia fabryczne, więc zapewne chodzi o bios, no to może ustawienia dysku (ahci,ide) powinny być inne niż fabryczne.
Może nie widzi tylko partycji, a dysk tak.
W razie czego można sprawdzić doskonałym Gparted
GTRomek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 16, 2009, 22:58:36 »

Witam

W celu usystematyzowania wiadomości:
1) System Vista działa poprawnie
2) Próba instalacji XP - nieudana (nie wprowadzono żadnych zmian)
3) Próba instalacji Visty - nieudana (nie wprowadzono żadnych zmian)

Skoro instalatory nie wprowadziły żadnych zmian (nie widzą dysku), to dlaczego nie działa zainstalowana Vista?

Coś musiało być zmienione.

Co i w którym momencie?

Pozdrawiam

Wyglądało to tak. Mam 2 partycje (Dysk C i D). Vista była zainstalowana na dysku C, jednak gdy chciałem zainstalować Windowsa XP sformatowałem dysk C (chciałem oszczędzić nade na D), instalator za pierwszym razem nic nie mówił o tym, że nie ma sterowników tylko normalnie wykonywał swoje operacje. I gdy już zakończył ładowanie plików instalacyjnych myślałem że pora na instalację XP, ale nic z tego! Ponownie zaczyna ładować swoje sterowniki po których informuje mnie, że już nie widzi sterowników. No to wkładam płytkę z Vista a tu to samo Szok.
@GTRomek napisał że przywrócił ustawienia fabryczne, więc zapewne chodzi o bios, no to może ustawienia dysku (ahci,ide) powinny być inne niż fabryczne.
Ustawienia fabryczne przywróciłem w ostateczności, gdy już nie wiedziałem co zrobić Ale jak na moje "oko" to nic się nie zmieniło w ustawieniach. Do tego próbowałem ostatnio utworzyć płytkę Windowsa XP razem ze sterownikami z płytki recovery ale i to nie pomogło. XP nie pomagają te sterowniki a Vista traktuje je jako inne niż są wymagane.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Listopad 19, 2009, 10:16:32 »

Witam

OK. Tego mi brakowało. Jakie są aktualnie ustawienia w BIOS dotyczące dysku? AHCI czy IDE? IDE jest zalecane ze względów kompatybilności i najprawdopodobniej było ustawione fabrycznie?

Pozdrawiam

GTRomek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Listopad 19, 2009, 19:40:52 »

Za bardzo się na tym Biosie nie znam ale pisze tak:
IDE channel: Enabled (Enable the PATA)
Serial ATA controller: Enabled (Enable the SATA)
A jeżeli wejdę we właściwości dysku to jest jeszcze takie coś:
32 Bit I/O: Disabled (This setting enables or disables 32 bit IDE data transfers) Co?
GTRomek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Listopad 22, 2009, 19:36:18 »

REWELACJA!!!! Gparted wyleczył wszystko. Gdy go uruchomiłem to nie widział żadnej partycji lecz sam dysk był widoczny. Szybkie utworzenie nowej partycji i sprawa załatwiona!
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.109 sekund z 18 zapytaniami.