Maj 22, 2012, 18:32:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Amilo Li 2727 uruchomienie recovery  (Przeczytany 8908 razy)
Wilaszczuk
Nowy użytkownik
*

« : Styczeń 24, 2009, 01:48:49 »

Witam serdecznie,

Parę dni temu dotarła do mnie para laptopów Amilo Li 2727, na których właściciele pragną ponownie zainstalować WIN Viste.
Ponownie, gdyż w swoim czasie, pewien fachowiec, stwierdził, że ten system jest ogólnie rzecz ujmując "ble" i bez sprawdzenia czegokolwiek zainstalował WIN XP - wątpie czy w ogóle wie o istnieniu ukrytych partycji

Wiele for i wątkow już przeczytałem, ale nie potrafie sobie poradzić z tą kwestią gdyż:

-Z tego co się orientuje płytki recovery nie zostały nigdy nagrane.

-Wszędzie pisało o wciskaniu klawisza F8, lecz przy tym, naturalnie wchodzi do opcji uruchamiania WIN XP (dla pewności uruchamialem z wszystkimi F1-12 - z czego F2 wchodzi o Biosu F12 wchodzi w wybór bootowania)

-początkowo byla tylko 1 partycja C ~110GB, przy instalacji WIN XP została usunięta i podzielona na 4 mniejsze, ale

-Ukryta partycja istnieje i są na niej pliki ~4,9 Gb, przeglądałem je z poziomu programu "Partition find and mount"

Za pomocą programu Smart FDisk zmieniłem na aktywną partycję (bootowalną) partycję ukrytą, lecz zamiast oczekiwanej informacji o przywracaniu systemu, lub utworzeniu dysków recovery, dostaje komunikat:
"Błąd ładowania systemu". (Wciskanie klawiszy F, nie zmienia tego)

Przechodząc do sedna sprawy,
Jak zmusić partycję ukrytą do rozpoczęcia procesu przywracania - i czy w ogóle można to zrobić, zwłaszcza jeśli - czego nie można wykluczyć - płytki recovery jednak zostały nagrane?

Biorąc pod uwagę, iż nie do końca wiem na jakich zasadach działa system recovery na ukrytych partycjach, czy zawartość tej partycji wymaga systemu Vista zainstalowanego na dysku C by się poprawnie uruchomić?
Czyli np gdybym zainstalował jakąkolwiek wersje Visty to czy wtedy mógłbym uruchomić przywracanie systemu z recovery?
(Mam dostęp do Visty Buisness 64Bit - tylko z kolei ten lapek nie jest 64Bitowy)?

No to chyba wszystko co wymyśliłem i zrobiłem,
Z góry dziękuję za samo przeczytanie, za chęć ewentualnej pomocy będę bardzo wdzięczny

Pozdrawiam
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2009, 08:28:01 »

Witam

W sprawie płytki proponuję zapoznać się miedzy innymi z wątkiem: http://forum.fujitsu-siemens-shop.pl/problemy-techniczne/odp-plyta-recovery-amilo-2540-t164.0.html

Pozdrawiam

lukam3a
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2009, 14:05:42 »

Witam.Pewnie chodzi o Partycję WinRE??Ale tam nie ma sektoru rozruchu systemu.Jest ona na tej partycji gdzie znajduje sie system operacyjny.A jesli chodzi o recovery to raczej nie da sie uruchomić.Producent zainstalował ta aplikację w system Win Vista.Trzeba wejsc na strone:www.fujitsu-siemens.com/recovery
Tam trzeba wpisać nr seryjny panskiego notebooka.jest ona pod spodem.Niestety za płytki recovery trzeba zapłacić 35 euro.
Dziękuję za uwagę Uśmiech
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2009, 09:39:23 »

Witam

Jeśli notebooki są jeszcze na gwarancji to przed dokonaniem zakupu płyty RECOVERY sugeruję kontakt z infolinią 0801 300 100.

Pozdrawiam

lukam3a
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Luty 13, 2009, 12:14:59 »

Witam.Mam pytanko do admina...Czy da się za darmo dostac płytki RECOVERY??Gwarancję mam jeszcze na notebooka.Proszę o skonkretyzowana odpowiedź.

Pozdrawiam
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Luty 16, 2009, 08:15:13 »

Witam

Jeśli notebooki są jeszcze na gwarancji to ... sugeruję kontakt z infolinią 0801 300 100.

Pozdrawiam

Krzys641
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 22, 2009, 12:43:03 »

Witam,
mam pytanko do Autora tematu - czy już rozwiązałeś problem tego laptopa? Nieoczekiwanie znalazłem się w podobnej sytuacji. Moi znajomi kupili takiego laptopa w ubiegłym roku i jak przystało na przeciętną polską rodzinę nie wykonali dysków ratunkowych. Nikt im o tym nie powiedział i jak przystało na szanującego się producenta FS płyty Recovery też nie otrzymali z laptopem.
Teraz jest problem bo w trakcie normalnej eksploatacji z niewiadomo jakich przyczyn rozsypała się struktura dysku. Komputer zaczął się restartować przy uruchamianiu. Początkowo można było wywołać poprzez F8 próbę naprawy ale później system w trakcie próby przywracania i tak się zamrażał. Teraz jest już tylko czarny ekran podczas startu. Poprzez różne narzędzia zacząłem dobierać się do struktury dysku i jego MBR ale ile programów tyle różnych dziwnych informacji o jego budowie. Partition Magic pokazuje, że wogóle jest niepodzielony. Ostatecznie coś tam odzyskałem ale niewiele to daje poza dostępem do danych. O uruchomieniu systemu nie ma wogóle mowy. Na dysku jest partycja WinRE (12 GB), System (około 60 GB) i Dane (około 35 GB). Jeśli mógłbym prosić to chciałbym ustalić jakiego typu powinny być to partycje. Czy wszystkie mają być partycjami podstawowymi czy też mają być dyskami logicznymi. Ogólnie - jak powinna wyglądać struktura dysku? No i pytanie najważniejsze - czy udało Ci się uruchomić Vistę z dysku Recovery? U mnie mam ten dysk jako pierwszy, mam na nim dane ale nie idzie go uruchomić. Natomiast na moim nie było żadnych prób instalowania XP. Wszystko jest oryginalne ale chyba na niewiele to się teraz zdaje. Jeśli możesz to proszę o kontakt.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #7 : Marzec 23, 2009, 08:04:02 »

Witam

Proponuję zapoznać się z wątkiem na temat płyty Recovery

Pozdrawiam

lukam3a
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 14, 2009, 17:20:16 »

A dokładnie w instrukcji sprzetu...
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.112 sekund z 18 zapytaniami.