Wilaszczuk
Nowy użytkownik
|
 |
« : Styczeń 24, 2009, 01:48:49 » |
|
Witam serdecznie,
Parę dni temu dotarła do mnie para laptopów Amilo Li 2727, na których właściciele pragną ponownie zainstalować WIN Viste. Ponownie, gdyż w swoim czasie, pewien fachowiec, stwierdził, że ten system jest ogólnie rzecz ujmując "ble" i bez sprawdzenia czegokolwiek zainstalował WIN XP - wątpie czy w ogóle wie o istnieniu ukrytych partycji
Wiele for i wątkow już przeczytałem, ale nie potrafie sobie poradzić z tą kwestią gdyż:
-Z tego co się orientuje płytki recovery nie zostały nigdy nagrane.
-Wszędzie pisało o wciskaniu klawisza F8, lecz przy tym, naturalnie wchodzi do opcji uruchamiania WIN XP (dla pewności uruchamialem z wszystkimi F1-12 - z czego F2 wchodzi o Biosu F12 wchodzi w wybór bootowania)
-początkowo byla tylko 1 partycja C ~110GB, przy instalacji WIN XP została usunięta i podzielona na 4 mniejsze, ale
-Ukryta partycja istnieje i są na niej pliki ~4,9 Gb, przeglądałem je z poziomu programu "Partition find and mount"
Za pomocą programu Smart FDisk zmieniłem na aktywną partycję (bootowalną) partycję ukrytą, lecz zamiast oczekiwanej informacji o przywracaniu systemu, lub utworzeniu dysków recovery, dostaje komunikat: "Błąd ładowania systemu". (Wciskanie klawiszy F, nie zmienia tego)
Przechodząc do sedna sprawy, Jak zmusić partycję ukrytą do rozpoczęcia procesu przywracania - i czy w ogóle można to zrobić, zwłaszcza jeśli - czego nie można wykluczyć - płytki recovery jednak zostały nagrane?
Biorąc pod uwagę, iż nie do końca wiem na jakich zasadach działa system recovery na ukrytych partycjach, czy zawartość tej partycji wymaga systemu Vista zainstalowanego na dysku C by się poprawnie uruchomić? Czyli np gdybym zainstalował jakąkolwiek wersje Visty to czy wtedy mógłbym uruchomić przywracanie systemu z recovery? (Mam dostęp do Visty Buisness 64Bit - tylko z kolei ten lapek nie jest 64Bitowy)?
No to chyba wszystko co wymyśliłem i zrobiłem, Z góry dziękuję za samo przeczytanie, za chęć ewentualnej pomocy będę bardzo wdzięczny
Pozdrawiam
|