Maj 22, 2012, 18:40:24 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Amilo Pa2548 + recovery  (Przeczytany 508 razy)
leo
Nowy użytkownik
*

« : Sierpień 25, 2010, 19:57:23 »

Witam. Otrzymałem laptop marki fujitsu siemens. Niestety na laptopie były dane poprzednich użytkowników, a znajdują się na nim także dane osobiste które zajmują około 70 GB partycji "D" i których nie chce stracić (filmy, zdjęcia i inne pliki osobiste). 

Postanowiłem o reinstalacji systemu, niestety jak się okazało wśród płyt dostarczonych z laptopem otrzymałem płytę z OS do instalacji, jednak na laptopie znajduje się OS Windows Vista Home Premium (i to jest zgodne z naklejką na spodzie urządzenia) a na płycie z logo fujitsu computers znajduje się Windows XP HE SP2.

Wiem ze wiele laptopów ma partycje recovery. Zatem mam kilka pytań które poprowadzą mnie do postawienia "świeżej wersji" Visty.

1. Czy tutaj także znajduję się partycja recovery? (dodam iż znalazłem na dysku 3 partycje - dyski logiczne - z czego tylko dwie są widoczne a jedna nie oznaczona żadną literką jest niewidoczna, niesformatowana (?) i zajmuje około 12GB)
2. Czy po uruchomieniu narzędzia recovery (wyskakuje pole wyboru z dwoma komunikatami - jeden z nich to "Restore factory default settings, presonal data will be lost") ulegną utracie dane z partycji D (miejsce przechowywania w/w plików) czy tylko z partycji C (systemowej)?
3. Czy narzędzie recovery pozwoli mi przywrócić świeżą wersje systemu Vista HP (pozwalającą ustawić konta użytkowników i konfiguracje systemu wg własnych potrzeb)?
4. Jeśli żadne z powyższych nie pozwoli mi odświeżyć wersji OS to jak mogę otrzymać właściwą płytę z OS (Vista HP) dla tego laptopa (oczywiście bez ponoszenia większych kosztów)?
5. Ew. która z innych opcji recovery pozwoli postawić świeżą kopie systemu?  Co?
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.084 sekund z 18 zapytaniami.