Mam następujący problem z Amilo Pi 1505:
komputer w momencie rozpoczynania wczytywania Windowsa (Vista) restartuje się. To samo dzieje się, gdy jest odpalany z płyty (mam płytkę ratunkową z UBCD for Windows, która działa sprawnie, ale o tym za chwilę). Jeżeli wejdę do biosu (v. 1.12c), wszystko jest ok - komputer pracuje dłuższy okres czasu. Podobnie z uruchomionym zaraz po starcie programem Memtest (przy okazji - pamięci sprawne. Memtest chodził 24h.). Jedyne co pomaga, to odkręcenie spodniej klapki obudowy (tej przykrywającej procesor, pamięć etc.). Wówczas komputer uruchamia się bez problemów, windows i wspomniana wyżej płyta ratunkowa bootują. Założenie klapki, nawet bez przykręcania = restarty. Zauważyłem też, że jeżeli wezmę go w ręce (bez przykręconej klapki od spodu) to pochodzi chwilę i restart. Na stole bez problemu, udało mi się nawet zainstalować od nowa system. Po założeniu klapki - znowu restarty.
Bez klapki jak pisałem laptop pracuje, udało mi się uruchomić Speedfana - temp. core 1 i 2 w okolicach 45stopni, temp1 (pewnie chipset) około 52-53. HDD ~32. Wentylator i radiator odkurzone, wentylator włącza się i wyłącza samoczynnie jak wcześniej.
Pierwsze podejrzenie było na klapkę, myślałem, że może powodować zwarcie. Po odizolowaniu jej całkowicie za pomocą folii (oczywiście wyciąłem dziury tam gdzie są kratki) laptop restartuje się tak jak poprzednio. Domyślam się, że sprawa może być sprzętowa, bo skoro nawet nie chce wystartować z płyty ratunkowej, to problem z systemem odpada.
Pozwoliłem sobie napisać, ponieważ kończą mi się już pomysły co można ewentualnie jeszcze zdiagnozować. Płyta od strony spodniej (tej od klapki) nie nosi śladów zwarć ani przegrzań/przypaleń. Jedyne co było dziwne, to znalazłem w tych taśmach klejących trzymających kabelki przy wentylatorze małe śrubki luzem (?). Z tego co wiem, wcześniej przy laptopie nie było grzebane. Zresztą, one nie powodowały zwarcia, ale jednak nie był to też normalny objaw.
Jeżeli sprawa nie jest do ruszenia sposobem domowym

to uprzejmie proszę o podpowiedź gdzie jest jakiś dobry serwis w zagłębiu/na śląsku.
Za wszelką pomoc z góry serdecznie dziękuję.