Maj 22, 2012, 18:48:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Amilo Pi 2530 zawiesz się  (Przeczytany 1174 razy)
wolt77
Nowy użytkownik
*

« : Marzec 30, 2009, 17:36:32 »

Witam,

na początek chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum, gdyż jestem tu nowy.

Ostatnio laptop zaczął mi się zawieszać podczas pracy na baterii. Podobno, gdy bateria jest już zużyta takie symptomy mogą wystąpić. Bateria nie jest jeszcze u kresu sił, ponieważ w trybie ?wysoka wydajność? działa przez jakieś 1,5h Duży uśmiech.

Wczoraj jak lapek się zawiesił musiałem go wyłączyć przez długie przytrzymanie power. Potem komp nie chciał wstać. Co?
Po włączeniu świeciła się zielona dioda kamerki, oraz oznaczenia CapsLock i NumLock na panelu laptopa - to wszystko, nie było ekranu powitalnego Fujitsu Siemens. Kolejne wyłączenie przez power i laptop wstał, ale zawiesił się podczas ładowania biosu, kolejny raz power - chwila odpoczynku laptopa power on i wszystko wydaje się ok do momentu logowania do Visty (home basic), znów zwiech Złość. Wszystko odbywało się na baterii.

Pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy - problem z akumulatorem, akumulator wyjęty laptop działa na zasilaczu. Niby wszystko OK Vista wystartowała, kilka minut pracy, aby sprawdzić czy wszystko OK,  dla pewności uruchomimy ponownie system tylko na zasilaczu.
Laptop się wyłączył, chwilę odczekałem, power on i tu moje wielkie zdziwienie, laptop podłączony tylko do zasilacza zrobił to samo co wcześniej działo się na baterii, tzn. zielona dioda kamerki, palące się CapsLock i NumLock i to wszystko Złość.

Po paru próbach wyłączenia/włączenia komputerka w końcu wstał, na wszelki wypadek zgrałem najważniejsze dane, aby jakby co ich nie stracić Duży uśmiech.
Lapka wyłączyłem, podpiąłem baterię i podłączyłem pod zasilacz. Tak laptop spędził ostatnią noc.

Rano power on i jak ręką odjął - komp żyje Co?. Ten wpis udało mi się napisać na zasilaniu z baterii, więc mam nadzieję, że to koniec przygód ze startem lapka, biosu i OS'u.

Viste musiałem przeinstalować jakiś miesiąc temu, ponieważ w niewyjaśnionych okolicznościach cała partycja C: wyparowała Co?. Systemu nie udało się przywrócić/odzyskać Smutny.

Czy ktoś z was miał już takie przygody z Amilo Pi 2530? Chciałbym wiedzieć bo zostało mi jeszcze 6 miesięcy gwarancji i jak problem będzie się powtarzać to na pewno go oddam, ale jestem ciekaw co to może być.

Nie robiłem żadnych updateów biosa itd. System działa na fabrycznej konfiguracji oraz na sterownikach dostarczonych przez producenta, nic przy nim nie grzebałem, kręciłem itp.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 31, 2009, 07:33:44 »

Witam

Jeśli problemy są już przy dostępie do BIOS to proponuję serwis - niezależnie czy jest to kwestia zasilania, dysku, czy innego elementu.

Pozdrawiam

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.146 sekund z 18 zapytaniami.