Forum Fujitsu Shop
Konfigurator Fujitsu Technology Solutions 01.04.2009 spółka Fujitsu Siemens Computers zmieniła nazwę na Fujitsu Technology Solutions
   Strona główna  | Pomoc  | Szukaj  | Zaloguj się  | Rejestracja  | Support  | Sklep  | Konfigurator  | Akcesoria  |  
Luty 08, 2012, 14:34:49 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Amilo Pro 3515 zawiesza się  (Przeczytany 2987 razy)
hutnik
Nowy użytkownik
*

« : Maj 19, 2008, 13:02:12 »

Witam.
Laptop zawiesza się różnie, 2-3 razy w tygodniu a zdarza się, że raz na dwa tygodnie i  z tego co zauważyłem zawiesza się przy połączeniu z internetem przez wifi (na kablu jeszcze się nie zawiesił) i robi to kiedy rozmawiam przez komunikator i jednocześnie coś ściągam przez menadżera przeglądarki (obojętnie jakiej) lub komunikator, albo kiedy otwieram bardzo rozbudowaną stronę.
Robiłem format i wgrywałem sterowniki fabryczne - nic nie dao.
- najnowsze sterowniki - też nic.
Laptop był w serwisie gdzie po serii testów nie znaleziono usterki.
Karta to Atheros AR5005G Wireless Network Adapter
Słyszałem, że neostrada potrafi zawiesić komputer ale ja mam internet z kablówki.
Jak jeszcze mogę sprawdzić kartę i czy to możliwe aby to było przyczyną zawieszania?
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2008, 13:46:17 »

Witam

Proponuję zainstalować dobry firewall, nie tylko Neostrada potrafi zawiesić system - przy dużej liczbie niefiltrowanych połączeń każdy komputer bez zabezpieczeń może się zawiesić

Pozdrawiam

hutnik
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2008, 15:00:58 »

Dziękuję. Tak zrobię.
Nie instalowałem firewalla dlatego bo myślałem, że ten w Viscie wystarczy.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2008, 12:01:13 wysłane przez hutnik » Zapisane
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2008, 09:48:02 »

Witam

Firewall wbudowany w system Vista nie jest zły, gdyby jednak był idealny nie było by na rynku tylu innych programów komercyjnych. Proponuję przetestować kilka rozwiązań darmowych (lub trial) i sprawdzić czy nastąpiła poprawa, lub sprawdzić zachowanie komputera na Wi-Fi w innej sieci. Z informacji które otrzymałem od osób zajmujących się tego typu zgłoszeniami istnieją 3 główne możliwości:
1) Wadliwe oprogramowanie (istnieje wiele programów mających bezpośredni dostęp do systemu, a Vista też nie jest jeszcze w pełni stabilna) - może się okazać że to wina GG działającego na Vista (to oczywiście tylko przykład)
2) Wadliwy sprzęt reagujący tylko na specyficzne warunki (czasami nie do wykrycia w standardowych warunkach testowych)
3) Nieprawidłowy sygnał na Wi-Fi (błędy sygnału, zawirusowany komputer w sieci bombardujący inne komputery połączeniami, ...) - sterowniki Wi-Fi mogą sobie z tym nie radzić

Jedynym wyjściem jest systematyczne eliminowanie wszystkich możliwości i sprawdzenie co zostanie
Pozdrawiam

hutnik
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2008, 12:11:34 »

Chcę zainstalować darmowy ZoneAlarm i mam pytanie, czy powinienem wyłączyć firewall systemowy, czy mogą pracować oba?
W sieci znalazłem różne opinie na ten temat, jedni są za tym aby pracowały oba inni, że to absolutnie niemożliwe.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.122 sekund z 20 zapytaniami.