Maj 22, 2012, 19:01:32 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Amilo Pro V2035 - wymiana procesora  (Przeczytany 5291 razy)
figurel
Nowy użytkownik
*

« : Wrzesień 27, 2008, 17:34:53 »

Mam Celerona 380 a kupiłem już Pentium M 745. Mógłby któryś z szanownych kolegów pomóc w tej materii? Jakiś manual? Instrukcja serwisowa? Cokolwiek, coby pomogło pewniej przy tej operacji się poczuć. Zmartwiłbym się bardzo, gdybym jedynie uzyskał odpowiedź jakiej na tym forum w innym poście udzielił kolega admin:

"W związku dużym prawdopodobieństwem uszkodzenia laptopa w wyniku nieumiejętnej wymiany napędu, nie istnieje żadna gotowa, ogólnodostępna instrukcja wymiany napędu dla notebooków Fujitsu Siemens (nieoficjalnej, ze względu na możliwość przypadkowego wprowadzenia w błąd nie mogę udostępnić)."

To trochę tak jak z Volkswagen AG, bardzo przestrzegają przed naprawą w nieautoryzowanych stacjach obsługi... Wymieniłem w moim G IV samodzielnie rozrząd i furka śmiga aż miło. Może z lapkiem będzie podobnie?

figurel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Październik 02, 2008, 17:11:08 »

Pomyślałem, że napiszę, może komuś się przyda. Zmieniłem Celerona M 380 1,6/400 na Pentium M 1,8/400. Wymiana nawet dla niedoświadczonego - jak ja - użytkownika notebooka banalnie prosta, zajęła nie więcej niż 15 minut: http://www.amilo-forum.com/topic,1749,-V2030-Processor-Upgrade-Tutorial.html?sid=fad6364aeaa414112909e91b91800a52
System od razu widzi Pentium M. Jedyny szkopuł to core stepping. Uaktywniła się ta opcja dopiero po zainstalowaniu i mozolnym - jak dla mnie - skonfigurowaniu programu RM Clock. Teraz bardzo ładnie dostosowuje mnożnik (6-18) i napięcie procka (0,988 - 1,34) w zależności od potrzeb. Temperatura w trakcie normalnego użytkowania łapka spadła aż o 10 stopni. Sprawdzę jeszcze o ile dłużej na baterii będzie chodził. Wentylatora praktycznie nie słychać.

Może jest inna opcja by core stepping działał? BIOS w lapku cieniutki...
« Ostatnia zmiana: Październik 02, 2008, 17:23:52 wysłane przez figurel » Zapisane
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Październik 06, 2008, 08:28:47 »

Witam

Ciesze się że się udało Uśmiech
Ewentualnym naśladowcom nadal zalecam ostrożność (łatwo uszkodzić np. ścieżkę)

Pozdrawiam

r3d3
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Grudzień 19, 2008, 08:07:26 »

Witam,

figurel, po przeczytaniu twojego posta i krótkich zakupach, już mam w moim v2030 procesor Pentium M 1,7 GHz. Widać różnicę! Dzięki za inspirację!

Ale jednak trudno mi skonfigurować RMClock żeby wszystko działało dokładnie tak jak bym chciał. Po odłączeniu kabla zasilającego nie zegar obniża prędkość (tak chciałem) ale po ponownym podłączeniu już nie wraca do 1,7. Potrzebny jest reset.

Poza tym mam wrażenie ze system startuje przy 600 MHz. Mogę się mylić ale wydaje mi się że Celeron startował szybciej. Dopiero jak uruchomi się RMClock komputer przyspiesza.

Mógłbyś podzielić sie dokładną konfiguracją RMClock? Coś robię nie tak ale nie wiem co.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Tomek
figurel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2009, 22:59:15 »

Rzadko tu zaglądam, pewnie już dałeś sobie radę ale...

Jeśli na zasilaniu z sieci ma być pełna prędkość procesora to powinno tak chyba to wyglądać; przy uruchamianiu (start up) i bieżącym działaniu (current) -  maximal performance zaś na baterii powinno być performance on demand lub nawet power saving. Wtedy odłączenie i przyłączenie zasilania powoduje zmianę taktowania procesora.

tomeq5
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Marzec 24, 2009, 13:21:50 »

Witam,
Mam amilo pro v2035 i celerona m 370 1,5GHz, i chciałbym spytać czy ma sens zamiana na takiego samego pentiuma m 1,5GHz - też dothan fsb 400MHz, tyle że 2 MB cache L2 zamiast 1 MB. Różnica będzie zauważalna? I czy poza zmianą procka będę musiał cokolwiek konfigurować. Ewentualnie czy zmiana na jakiegoś innego pentium m na tej samej fsb da zauważalne przyspieszenie?
Z góry dzięki
pozdrawiam
ZibiOs
Użytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Marzec 26, 2009, 17:11:00 »

Witam. Różnica prawie żadna. Jeśli już masz nowszy procek to wymień, jeśli chcesz kupić to niewarto.
Pozdrawiam
ZibiOs

Zarządzanie portalami. Pozycjonowanie stron. Aplikacje internetowe.
http://ZibiOs.pl
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.102 sekund z 18 zapytaniami.