Maj 22, 2012, 19:03:12 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Amilo Pro V2055 wiesza system  (Przeczytany 4196 razy)
rudezuo
Nowy użytkownik
*

« : Maj 20, 2009, 19:59:26 »

http://forum.fujitsu-shop.pl/problemy-techniczne/amilo-pro-v2055-zawiesza-sie-system-t278.0.html;msg942#msg942

Piszę nowy wątek ponieważ ten w którym coś do powiedzenia miałam jest zamknięty Uśmiech. Mam ten sam problem co Lee. Ram został sprawdzony,wentylator 100% sprawny podobnie jak dysk i napęd mimo to laptop cały czas się wiesza.Zainstalowanie systemu graniczyło z cudem i mimo iż się udało nic to nie zmieniło. Chcę kupić nowy procesor ale nie wiem czy jest sens wymiany( jeśli to płyta główna to odpuszczę).Była bym  dozgonnie wdzięczna gdyby użytkownik lee dał jakoś znać jaką diagnozę postawił serwis.
mona_moni_sia
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Maj 28, 2009, 21:40:24 »

mam to samo Smutny mam go ponad 2 lata, nie sprawial zadnych problemow ale od niedawna zaczal sie wylaczac- wyczyscilam wentylator,wiec przestal sie wylaczac z przegrzania, ale teraz coraz czesciej sie zawiesza... wylaczyc go wtedy moge tylko poprzez odlaczenie pradu :/ teraz w ciagu pol godziny zawiesil sie mi juz 6 razy ;/ cud ze wogole tnapisalam tego posta...
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 02, 2009, 09:26:10 »

Witam

Zasada jest prosta: jeśli zawiesza się przy instalacji nowego systemu jest to wina sprzętu - przegrzany procesor, lub inne uszkodzenia wewnętrzne - możliwości jest wiele. Na początek proponuję skontrolować temperaturę procesora w BIOS i sprawdzić poprawność chłodzenia procesora (np. jeśli pasta przewodząca na procesorze jest zaschnięta to nie przenosi poprawnie ciepła).

Pozdrawiam

piotr
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 11, 2009, 10:34:43 »

Również mam podobny problemz amilo pro v2055. Gdy podłączam dysk zewnętrzny i chcę przegrać większy plik system się zawiesza, podobnie podczas włączenia filmu. W internecie mogę siedzieć godzinami, wczoraj był włączony całą noc i chodził, tak więc przegrzanie lub uszkodzony procesor raczej bym wykluczył. Podobnie jak LEE wymieniłem pamięci, dysk, dłączyłem wszystkie urządzenia, postawiłem nowy system (podczas instalacji zawiecha 2x) i te same objawy. Obawiam się że to płyta... dodam iż wymieniłem ją 2 tygodnie temu, stara była zalana. i wczoraj minął okres gwarancji startowej...  Zawstydzony może ktoś ma pomysł co to może być, ewentualnie wylutuję coś z zalanej i wlutuję w nową. ps. jak sprawdzić w biosie temp. procka? u mnie nie ma takiej opcji...
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Lipiec 13, 2009, 07:47:35 »

Witam

Lutowanie płyty głównej ... proponuję zostawić specjalistom z odpowiednim sprzętem. W kwestii zawieszania się: dzieje się tak tylko przy dużych plikach, czy również w innych sytuacjach?

Pozdrawiam

piotr
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Lipiec 14, 2009, 09:55:35 »

mam stację lutowniczą na ciepłe powietrze... ale narazie uczę się amatorsko... małe pliki przechodzą ok 5-10 MB ALE JUŻ OK 200-300 MB ZAWIESZA SIĘ, sprawdzane na wszystkich usb, różne dyski i peny. Podczas oglądania filmu po jakimś czasie również się zawiesza. Zostawiłem go na noc włączonego i rano nadal działał, podłączyłem dysk aby przegrać większy plik i zawiecha...
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Lipiec 14, 2009, 13:44:24 »

Witam

Jeszcze jedno pytanie: jaki system operacyjny i jakie są komunikaty błędu?? Może to pomoże znaleźć przyczynę.

Pozdrawiam

piotr
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lipiec 15, 2009, 08:21:31 »

bez znaczenia jaki to system. wieszał się tak samo podczas instalacji visty jak i xp. nie ma komunikatów... poprostu się wiesza.
bladas01
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Lipiec 21, 2009, 17:28:18 »

Witam ja miałem ten sam problem. oddałem na gwarancji laptopa czekałem za nim ponad 2 miesiace dostałem różne pierdołki od firmy Fujitsu ze względu na to że tak długo czekałem. Potem znowu sie wieszał i oddalem go poraz 2. Miałem kontak z prezesem tej firmy i po kolejnym miesiacu dostałem Laptopa oraz torbe.. Ale co mi po tym jak dalej sie wiesza..:/ Miałem dostać zwrot pieniedzy za laptopa lecz nie dostałem nic ani pieniedzy ani laptopa ;/ a juz okres gwarancji skończył się mi.. i nie dostane nic.. Włanie kupiłem 2 laptopa tego samoego lecz ma uszkodzona płyte główną. Teraz zamieniłem dysk i procesor i narazie jakoś idzie zainstalować windowsa. Zobaczymy jak bedzie sie sprawał dalej.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : Lipiec 22, 2009, 07:43:45 »

Witam

bladas01 - proszę o wysłanie na PW informacji w którym serwisie były prowadzone naprawy, postaram się to sprawdzić. Proszę w żadnym wypadku nie umieszczać jakichkolwiek danych adresowych/osobowych w treści wątku - kwestie prawne.

piotr - objawy najbardziej pasują do pamięci RAM, lub dysku (przy czym uszkodzony może być kontroler na płycie głównej), niestety bez specjalistycznego sprzętu, dokumentacji technicznej i zaplecza naprawa w domu może być niemożliwa.

Pozdrawiam

bladas01
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 23, 2009, 13:04:46 »

I jak wiesz coś na temat tej naprawy?
Jac114
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 16, 2009, 09:19:58 »

Witam!! Postaram sie wam pomoc bo tez mialem ten sam przypadek z tmy modelem laptopa i na poczatku tez wszystko wymienialem: Ram, twardy dysk, procesor wszystko wymnienilem na nowe i dalej sie zawieszal.. Niezdecydowany wiec dalem go do serwisu na diagnostyke ktora kosztowala 80zl i stwierdzili ze jest uszkodzona plyta glowna i naparawa bedzie kosztowala okolo 650zl bedac juz w desperacji zgodzilem sie na te naprawe. Zaplacilem 650zl w czym byla juz wliczona diagnostyka dostalem 3 miesiace gwarancji od czasu odbioru laptopa i chociaz minelo juz ponad pol roku laptop smiga jak nowy nie mam zadnych zastrzezeń Uśmiech szkoda tylko ze naprawa tak duzo kosztowala ale watro bylo bo nowego laptopa za 650zl bym nie kupil a ten juz ma teraz prawie wszystkie nowe podzespoly.
frost1976
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2009, 03:00:12 »

Witam.
Mam podobny problem,też zawiesza mi się system ale tylko wtedy kiedy korzystam z internetu przez wi-fi.Nic się nie da wtedy zrobić i potrzebny jest restart.Jak korzystam z internetu z kabla to wszystko śmiga znakomicie.Był już w serwisie trzy razy,wymienili płytę główną,wentylator i kartę wi-fi.Mam go już dwa lata i nadal jest to samo.Model laptopa to Amilo Li 1705.Minął już termin gwarancji i lipa,może ktoś zna przyczynę,ja myślę że wina leży po stronie karty wi-fi ale podobno została wymieniona.Proszę o jakieś porady w tym temacie...Pozdrawiam
wenek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Listopad 21, 2009, 19:07:46 »

Witam, czy coś drgnęło w tym temacie?? Sądząc po ilości postów na różnych forach jest to częsty problem w tym modelu. mam dokladnie tak samo. 2055 wiesza się przy kopiowaniu większych plikow. Na zainstalowanym XP jak i na livecd linux. Co ztym począć?? Co jest przyczyną??
figurel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Listopad 23, 2009, 22:14:46 »

Witam, czy coś drgnęło w tym temacie?? Sądząc po ilości postów na różnych forach jest to częsty problem w tym modelu. mam dokladnie tak samo. 2055 wiesza się przy kopiowaniu większych plikow. Na zainstalowanym XP jak i na livecd linux. Co ztym począć?? Co jest przyczyną??

Walkę z tym problemem opisywałem w tym wątku: http://forum.fujitsu-shop.pl/problemy-techniczne/v-2035-zawiesza-sie-kopiujac-z-dysku-zewnetrznego-t340.0.html. Według najnowszych informacji przyczyną może być mostek południowy VT8237. Ponoć to standardowa usterka w tym modelu. Może i coś jest na rzeczy bo mostki w V2035 i V2055 są takie same.
Teraz pytanie, czy taka części jest dostępna w sprzedaży? Kupił bym. Wymiana pewnie możliwa i nie za droga. Nawet już myślałem o kupnie uszkodzonej płyty, była taka na Allegro, ale jak kupię z uszkodzonym mostkiem?
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.138 sekund z 18 zapytaniami.