Maj 22, 2012, 19:27:58 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: FUJITSU LIFEBOOK  (Przeczytany 820 razy)
DUSIEK
Nowy użytkownik
*

« : Lipiec 17, 2009, 14:38:46 »

Kupilem niedawno uzywany Lifebook T4010D. Wlaczal sie bez problemu , byl POST i wszystko dzialalo jak powinno. Kiedy probowalem zainstalowac na nim Windowsa, w trakcie kiedy sie uruchamial (nie doszedl jeszcze do rozpoczecia czytania z dysku) chcialem go zresetowac, nie pamietam juz po co, z reszta nie wazne. Wcisnalem i przytrzymalem przycisk Power. Laptop zawiesil sie. Nie dalo sie nawet go wylaczyc. Poczekalem chwile, po czym wyciagnalem baterie i odlaczylem od zasilania. Teraz jest kompletnie martwy. Kiedy polezy pare minut bez baterii i zasilania, po podlaczeniu jakiegokolwiek zrodla zasilania slychac ze srodka cichy krotki pisk (nie z glosniczka) i tyle. Dzieki za kazda porade! Co?
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2009, 15:05:33 »

Witam

Porada: instrukcja obsługi na stronie producenta i komunikaty BIOS (1 krótki pisk - błąd odświeżania RAM)

Pozdrawiam

DUSIEK
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2009, 16:19:44 »

Dzieki serdeczne za szybka odpowiedz. Sprobuje sprawdzic RAM. Mam druga kosc wiec nie bedzie problemu. Mam jeszcze jedno pytanie. Gdzie na plycie jest chip BIOSU. Jest tam taki maly uklad 2464, ale jak na chip Biosu ma troche za malo nozek (Spoko.
Pytam dlatego ze mam taki drugi laptop gdzie jakis fachman wyczyscil KILLBIOSem chip. Jesli bede mial jeden dzialajacy to chyba nie bedzie problemu zrobic flesza na ten drugi oczywiscie po wylutowaniu.
Pozdrawiam i dziekuje jeszcze raz za szybka odpowiedz. Niezdecydowany
DUSIEK
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2009, 20:30:53 »

Sprawdzilem RAM . Jest dobry na 100%. Moze nie opisalem tego co sie dzieje nalezycie wiec sprobuje jeszcze raz. Po nacisnieciu przycisku "power" dzwiek nie wydobywa sie z glosniczka tylko jest to cichy, krotki pisk, podobny do tego ktory wydaje zasilacz komputerowy kiedy jest na zwarciu. Ten pisk nie wystepuje za kazdym razem przy wlaczeniu tylko kiedy laptop polezy kilka minut bez baterii i zasliacza.
Dzieki za pomoc. Co?
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2009, 08:10:45 »

Witam

Spotkałem się kiedyś z wbudowaną "piszczałką", stąd moja sugestia. Zakładam że napięcia zasilacza zostały sprawdzone. W kwestii cichego pisku: w pierwszej kolejności obstawiał bym tor zasilania, niestety nie próbowałem nigdy samodzielnej naprawy notebooka, dlatego nie mogę doradzić który dokładnie element jest uszkodzony.

Pozdrawiam

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.098 sekund z 18 zapytaniami.