Forum Fujitsu Shop
Konfigurator Fujitsu Technology Solutions 01.04.2009 spółka Fujitsu Siemens Computers zmieniła nazwę na Fujitsu Technology Solutions
   Strona główna  | Pomoc  | Szukaj  | Zaloguj się  | Rejestracja  | Support  | Sklep  | Konfigurator  | Akcesoria  |  
Luty 09, 2012, 05:26:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Fujitsu-siemens c-6387 problem z doborem pamięci do tego laptopa  (Przeczytany 1005 razy)
tomek25poznan
Nowy użytkownik
*

« : Wrzesień 08, 2009, 15:04:35 »

Witam wszystkich posiadam już w sumie zabytkowego laptopa fujitsu siemensa c-6387.Mój problem polega na doborze pamięci do tego nabytku.Aktualnie są w nim dwie kości 128 sdram pc-100.Dokupiłem 256sdram pc-133 ponieważ laptop obsługuje te pamięci.Niestety laptop nie chce ruszyć na tej pamięci.Wie ktoś jakie dokładnie pamięci powienienem do niego dokupić,Czy jechać po prostu na giełdę i kierować się metoda prób i błędów.Zakup nowego lapka obecnie nie wchodzi w grę,bo mnie nie stać.Z góry dzięki za pomoc
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 09, 2009, 08:11:15 »

Witam

Jeśli jest możliwość zastosowania metody prób i błędów przed zakupem to warto to zastosować - dla tak starego modelu zakup nowych kości nie jest najlepszym pomysłem.

Pozdrawiam

tomek25poznan
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 09, 2009, 09:20:27 »

Chmm.Będę musiał jechać na giełdę z tym lapkiem i tam próbować dostać do niego pamięć.Na nówke laptopa mnie nie stać.A ten jak narazie sprawdza się idealnie do surfowania w sieci,słuchania muzyki czy oglądnięcia filmu.Chciałem mieć maksimum pamięci w nim by trochę szybciej się ładował system i programy,no ale trafiłem na wyjątkowo kapryśny laptop jeśli chodzi o Ram Uśmiech
tomek25poznan
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 09, 2009, 10:54:13 »

A mam takie pytanie czy przyczyna że mój laptop nie uruchamia się z pamięciami może być opóznienie cl?Aktualnie laptop chodzi na pamięciach 2x128mb pc-100 cl3 ,a dokupiłem 256mb pc-133 cl2 i na tych nie chce ruszyć.Może w tym jest problem?
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 10, 2009, 10:37:14 »

Witam

Powinno działać ok. 80% pamięci, jednak kwestia na co zwracać uwagę jest tak zawiła iż nie da się tego rozstrzygnąć czysto teoretycznie. Największe szanse zadziałania będą prawdopodobnie dla pc-100, nowsze/szybsze pamięci mogą wymagać aktualizacji BIOS.

Pozdrawiam

tomek25poznan
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Wrzesień 11, 2009, 07:14:00 »

Jeśli chodzi o bios to jest wgrany aktualny.Wczoraj kupiłem pamięć do tego laptopa która według jednej ze stron doboru pamięciami jest zgodna z moim komputerem,zobaczę co z tego wyjdzie.Nie wiedziałem że z tym laptopem i pamięciami sdram będzie tyle problemu.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 11, 2009, 08:46:07 »

Witam

To nie jest kwestia tego notebooka, tylko ogólnej niekompatybilności podzespołów. Nawet obecnie składając nowy komputer na markowych podzespołach należy się liczyć z tym iż któryś element będzie powodował błędy - sytuacje w których markowa kość pamięci działa poprawnie na jednym komputerze, a zawiesza inny (nawet na tej samej płycie głównej) są niestety jeszcze dość częste.

Pozdrawiam

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.084 sekund z 18 zapytaniami.