Maj 22, 2012, 19:39:36 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Komunikat pojawiajacy sie po włączeniu MS Vista w laptopie Amilo PI2550  (Przeczytany 4813 razy)
judym
Nowy użytkownik
*

« : Grudzień 24, 2008, 14:29:10 »

Po włączeniu laptopa pojawia mi się za każdym razem Okno pt. ,,Fujitsu Simens Computers Recovery Information". Komunikat jest po angielsku-nie rozumie do konca o co im chodzi. Treści nie da sie skopiowac. Piszą cos o klawioszu  F8 i trzech płytach DVD. Miał ktos taki komunikat??
RzooF
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Grudzień 26, 2008, 20:25:19 »

Witaj!

Ten komunikat przypomina ci o tym zeby zrobic tzw "recovery disc".
Czyli aby wypalic system na plytki w razie jakbys musial przeinstalowac system.
Robi sie to wciskajac klawisz F8 podczas uruchamiania komputera i potrzebne do tego sa 3 plytki DVD.
Po wykonaniu tej operacji komunikat powinien zniknac.
Nie wiem czy tak sie dzieje bo sam jeszcze nie wykonalem recovery discow ale zamierzam jak najszybciej.

Pozdrawiam Uśmiech

-------------------------------------------------------
edit 04.01.2008
-------------------------------------------------------
Tak więc dzisiaj postanowiłem zrobić w końcu ten backup.
Zaopatrzyłem się w 3 płyty DVD+R i rozpocząłem tworzenie recovery disk.
Już na początku spotkało mnie zdziwienie bo pierwsza płyta nagrywała się bardzo krótko.
Z drugą płytą poszło chyba dobrze.
Natomiast przy nagrywaniu trzeciej płyty wyskoczył błąd "An error has occurred.(10)".
Tak więc jestem w kropce.
Zakładam, że backup nie został poprawnie wykonany.
Gdzieś na jakimś forum czytałem, że można te płytki zamówić w serwisie FS ale skasują mnie za to jakieś 37 ojro.
Nie mam zamiaru płacić dodatkowo za coś za co już zapłaciłam przy zakupie laptopa.

Ktoś wie jak poprawnie wykonać ten backup?

btw. Przy włączaniu visty nadal wyskakuje informacja o potrzebie wykonania recovery disk.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2009, 16:12:47 wysłane przez RzooF » Zapisane
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2009, 08:40:07 »

Witam

Pierwsza płytka nagrywa się krótko. W kwestii trzeciej płyty proponuję sprawdzić na płytach lepszej jakości - może to pomoże.

Pozdrawiam

RzooF
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 09, 2009, 20:27:34 »

Zmasakrowalem juz kilka różnych płyt dvd i nadal nic.
Skontaktowalem sie wiec poprzez strone FS z serwisem.
Podesla mi plytki z OSem poczta jako, ze problem lezy po stronie producenta.
Do roku czasu od momentu zakupu laptopa taka usluga jest bezplatna.
Tak wiec lepszy rydz niz nic.
Czekam na plytki.
Jak je zobacze to uwierze i wtedy napisze na forum, ze wszystko gra.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Styczeń 12, 2009, 07:57:50 »

Witam

Dziękuję za informację, może się przydać innym użytkownikom Amilo PI

Pozdrawiam

RzooF
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 17, 2009, 19:18:32 »

Tak więc płytki doszły po tygodniu (wysyłka kurierem z Niemiec).
Reasumując - jeśli ktokolwiek ma jakieś problemy z wykonaniem recovery, albo zapomniał wykonać, a nie minął jeszcze rok od kupna laptopa, to najlepiej niech jak najszybciej skontaktuje się z serwisem FS (kontakt na oficjalnej stronie).
Wystarczy podać numer seryjny lapka i sprawę można załatwić bardzo szybko i prosto.
A płytki po około tygodnie będzie mieć się w domu Uśmiech

Pozdrowienia Uśmiech

graser
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 18, 2009, 20:13:03 »

Witam.
Mam taki sam problem jak kolega Rzoof. Po kilku dniach od zakupu laptopa FS AMILO Pi2550 postanowiłem wykonać wspomniany "recovery disc", czyli nagrać na trzech płytacg DVD+R system. Niestety w trakcie nagrywania trzeciej płyty wyskoczył mi komunikat: "an error has occurred (10)".  Oczywiście czynność tą powtórzyłem jeszcze kilka razy, stosując płyty różnych producentów (m.in. Verbatim, Sony, TDK). Efekt zawsze ten sam: "an error has occurred (10)", a ja w sumie zmarnowałem już kilkanaście DVD+R.
Dzisiaj skorzystałem z formularza kontaktowego Fujitsu Siemens celem pomocy w w/w sytuacji, a docelowo przysłania pocztą/ kurierem na mój adres tych płyt. Będę czekał na odpowiedź producenta i na pewno o niej poinformuję na tym forum.

Jednak ew. dosłanie płyt nie rozwiąże problemu wyskakującego komunikatu po włączeniu laptopa przypominającego o wykonaniu "recovery disc". Jak można tego komunikatu się pozbyć?

Pozdrawiam
wroblus1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2009, 21:21:36 »

a placiliscie cos za to ze przyslali wam te plytki? prosze o dopiwedz
wroblus1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2009, 21:23:45 »

czy kroeys z was moze sie do mnie odezwac na gg? musze cos skonsultowac z ktoryms z was oto moje gg 618988 pisze nawet jak nie bede dostepny
wroblus1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2009, 21:42:41 »

sorry pomylka moje gg to 6418988;p
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Styczeń 30, 2009, 15:38:25 »

Witam

a placiliscie cos za to ze przyslali wam te plytki? prosze o dopiwedz

Proszę zapoznać się z treścią wątku i nie spamować

Pozdrawiam

gryz
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 09, 2009, 14:43:33 »

I mnie dotknął problem płyt recovery stąd moje pytania:
Czy gwarancja obejmuje ta usterke(tz. czy należą się te płyty w ramach gwarancji);
Do jakiego czasu od zakupu można dostać darmowo płytki recovery? RzooF napisał że rok od daty zakupu można dostać płytki recovery a mi pani w infolinii (0-801-300-100) powiedziała że "pół roku od wprowadzenia modelu do sprzedaży"!?! dodała że jak zakupiłem komputer na początku lutego 2009 a mój laptop został wypuszczony na rynek w maju 2008 (btw. pani powiedziała że to prawie rok po wprowadzeni...) to z racji procedur  takie płytki za darmo mi nie przysługują i uwaga "to wina dytrybutora/sprzedawcy że tak długo przetrzymywał laptopa w sklepie"... to jakieś naciąganie klientów moim zdaniem bo jeżeli nawet nie przysługuje mi darmowa dostawa tych płyt (w wyniku usterki producenta) to skąd użytkownik ma wiedzieć kiedy dany laptop został dopuszczony do sprzedaży (nie chodzi o serię tylko o konkretny komputer)??
Jeżeli to prawda to kompletnie nie rozumiem dlaczego po 6miesiącach wysyłają a po 7 już nie?!

pozdrawiam
Witek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 10, 2009, 15:08:06 »

Z tą Panią z infolinii to jakaś kpina z klienta...
Ja na następny dzień po kupnie wypalałem płytki, ale nagrały się tylko dwie i trzeciej nie chciał i komunikat, że wszystko jest ok. Czyżby wszystko się na 2-ch zmieściło? Mam taką nadzieję...
Ciekawe, jak to sprawdzić...
Raz już reinstalowałem system po tygodniu, bo Vista coś zgłupiała (super, nie?), ale zrobiłem to nie z płytek, ale z tego, co w kompie siedzi...

Chyba zadzwonię na tą infolinię...
guciu
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 11, 2009, 09:08:09 »

Witaam Wszystkich
Szukam po sieci informacji na temat zrobienia Recovery Disk w moim Pi2512 i z tego co tutaj wyczytałem to..chyba zostałem wyrolowany
W czerwcu `08 kupiłem lapka i jakoś przeoczyłem zrobienie RD, chociaż w sumie nie miałem przeoczyć ponieważ żaden komunikat ,,Fujitsu Simens Computers Recovery Information" mi nie wyskakiwał.
W opcjach F8 też nie ma opcji recovery. Z tego co sie gdzieś doczytałem to taką operację można wykonać tylko raz, więc płyty te pewnie były zrobione w markecie(MediaMarkt swoją drogą). Teraz więc....jakie mam opcje?!  Niezdecydowany
lukam3a
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 13, 2009, 15:38:52 »

Zgłos to dla urzedu Ochrony konkurencji i konsumentów o takim przypadku.Niestety te sklepy RTV to oszusci...moze go wogóle uzywali...bo była taka sytuacja z lapkiem FSC AMILO
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.127 sekund z 18 zapytaniami.