DeskUpdate oraz SystemDignostic nic nie wykazał tzn. wszystko było OK.
Natomiast koniec, końców rozwiązałem mój problem, trochę przypadkiej ale jednak...
Otóż w jednym z poniższych wątków przeczytałem o programie OSD, który podczas używania klawiszy funkcyjnych pokazuje na monitorze przezroczystą informacje o tym o się robi (np. przekreślony głośnik w przypadku wyłączenia głosu).
U mnie taka informacja się nie pokazywała, stąd uznałe, że to może być powiązane z moim problemem.
Co prawda była jego ikona tray (przy zegarze) ale jak naciskałem info to pokazywało "OSD Version" i nic nie było - czyli nie wiadomo jaka wersja. Co więcej jak wszedłem przez menu start i odnalazłem program OSD to po kliknięciu w niego zaczął się instalować po instalacji i restarcie komputera klawisze Fn+F3 itd. zaczęły działać, ale nie pokazywałą się przezroczysta informacja i co więcej, po jakiejś minucie pojawiał się komunikat programu OSD - DirectPort: Unable to open device.
Więc ściągnałem instalke programu OSD - nią usunąłem poprzedni OSD (jakiś wadliwy), a następnie po restarcie komputera, ponownie go zainstalowałem - wszystkie klawisze funkcyjne działają

Co więcej mam przezroczystą informację o użyciu określonego klawisza funkcyjnego.
Mam nadzieję, że innym mój opis się sprzyda - bo trudno było wpaść na to, że powoduje to program OSD, który pokazywał, że działa.