Forum Fujitsu Shop
Konfigurator Fujitsu Technology Solutions 01.04.2009 spółka Fujitsu Siemens Computers zmieniła nazwę na Fujitsu Technology Solutions
   Strona główna  | Pomoc  | Szukaj  | Zaloguj się  | Rejestracja  | Support  | Sklep  | Konfigurator  | Akcesoria  |  
Luty 09, 2012, 05:17:53 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Klawisze funkcyjne - regulacja glosnosci AMILO Pi 3540  (Przeczytany 2038 razy)
tract
Nowy użytkownik
*

« : Czerwiec 15, 2009, 18:22:07 »

Mam analogiczny problem jak w wątku:
http://forum.fujitsu-shop.pl/problemy-techniczne/regulacja-glosnosci-amilo-pi-3540-t162.0.html

Tzn.:
Zakupiłem laptopa Pi 3540 już zainstalowanym systemem Vista Premium. Było na nim konto użytkownika "rtv" z uprawnieniami Adminsitratora, założyłem nowe konto "tract" z uprawnieniami Administratora, po czym usunąłem konto "rtv".
Mój problem jest taki że nie działają klawisze funkcyjne Fn+F3 (wyłączanie/włączanie głośnika), Fn+F4 (przyciszanie), Fn+F5 (podgłaśnianie). Pozostałe klawisze funkcyjne działają, nie wiem czy na użytkowniku "rtv" działały wszystkie.

Zanim napisałem tego posta zapoznałem się z wątkiem (jak w odnośniku), ściągnąłem najświeży sterownik do garty muzycznej i go zainstalowałem (chociaż wg mnie już był zainstalowany prawidłowo) - nie nie pomaga.

Bardzo proszę o wskazówkę jak spowodować, żeby działały te klawszie funkcyjne?
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 16, 2009, 11:12:46 »

Witam

Proponuję sprawdzić DeskUpdate, oraz SystemDiagnostics i napisać jakie były wyniki.

Pozdrawiam

tract
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 16, 2009, 17:09:37 »

DeskUpdate oraz SystemDignostic nic nie wykazał tzn. wszystko było OK.

Natomiast koniec, końców rozwiązałem mój problem, trochę przypadkiej ale jednak...
Otóż w jednym z poniższych wątków przeczytałem o programie OSD, który podczas używania klawiszy funkcyjnych pokazuje na monitorze przezroczystą informacje o tym o się robi (np. przekreślony głośnik w przypadku wyłączenia głosu).
U mnie taka informacja się nie pokazywała, stąd uznałe, że to może być powiązane z moim problemem.
Co prawda była jego ikona tray (przy zegarze) ale jak naciskałem info to pokazywało "OSD Version" i nic nie było - czyli nie wiadomo jaka wersja. Co więcej jak wszedłem przez menu start i odnalazłem program OSD to po kliknięciu w niego zaczął się instalować po instalacji i restarcie komputera klawisze Fn+F3 itd. zaczęły działać, ale nie pokazywałą się przezroczysta informacja i co więcej, po jakiejś minucie pojawiał się komunikat programu OSD - DirectPort: Unable to open device.

Więc ściągnałem instalke programu OSD - nią usunąłem poprzedni OSD (jakiś wadliwy), a następnie po restarcie komputera, ponownie go zainstalowałem - wszystkie klawisze funkcyjne działają Uśmiech Co więcej mam przezroczystą informację o użyciu określonego klawisza funkcyjnego.

Mam nadzieję, że innym mój opis się sprzyda - bo trudno było wpaść na to, że powoduje to program OSD, który pokazywał, że działa.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 17, 2009, 09:14:41 »

Witam

Dziękuję za opis rozwiązania problemu - przyda się innym użytkownikom forum.

Pozdrawiam

Oskarenko
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lipiec 07, 2010, 04:49:45 »

Dziękuję za cały opis sytuacji. Bardzo mi się przydał ponieważ miałem ten sam problem. Oby więcej takich ludzi było i rozpisywało się o swoich problemach to innym będzie łatwiej. Pozdrawiam Oskarenko
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.186 sekund z 18 zapytaniami.