Witam wszystkich serdecznie.
Po pierwsze chcę nadmienić iż wiem, że wątek dotyczący tego problemu już był na forum - jednak nikt nie podał żadnego rozwiązania a więc postanowiłem napisać o tym jeszcze raz ponieważ jest to dla mnie bardzo istotne.
Mam identyczny problem co kolega, a mianowicie kupiłem do swojego notebooka 2GB Ramu Kingstona o częstotliwości 533 MHz (oczywiście w dwóch kościach po 1 GB - ponieważ w jednej kości nie czyta i oczywiście musi być takze taka częstotliwość jak powyżej ponieważ większych też nie czyta). Chcodzi o to, że notebook wykrywa mi tylko 1 GB Ramu podczas gdy są włożone obie kości, a w momencie gdy wyjmę jedną kość i powinno zostać 1 GB Ramu to notebook widzi tylko 512 MB czyli tak jak by widział połowę realnej wartości.
Może ktoś miał podobny problem i sobie z tym poradził lub ma jakiś pomysł to prosiłbym o napisanie jak to zrobić.
Z góry wszystkim serdecznie dziękuję!
Chciałbym jeszcze dodać, że ten model czyli Amilo Pro V2055 według instrukcji producenta powinien obsługiwać 2 GB Ramu. Piszę o tym dlatego, że spotkałem się z opiniami że tak nie jest. A dla potwierdzenia tego podaję link do instrukcji obsługi w której jest napisane na stronie 67 : "Maksymalnie 2 Gbajty DDR2 533/400 SO-DIMM 2 kieszenie dla modułów 256, 512-Mbajtów lub modułu 1-Gbajt"
http://pl.ts.fujitsu.com/support/manuals.html