Maj 22, 2012, 20:01:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z dzwiękiem w Windows 7  (Przeczytany 4059 razy)
shymonz666
Nowy użytkownik
*

« : Luty 09, 2010, 14:54:08 »

Zainstalowałem Windows & i pojawiły się kłopoty z dźwiękiem. Słychać charszczenie. Zainstalowałem sterownik  pod win 7 ale to nic nie dało, jest jeszcze gorzej.
Mój komputer to Esprimo V5555
Co robić?
vadatajs
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Luty 18, 2010, 19:16:54 »

witam, mam ten sam problem.

Z tego co mi wiadomo (od pracownika M$) problem wywołuje proces audiodg.exe - który sam w sobie nic nie robi jednak służy do przesyłania danych między kartą muzyczną a "komputerem".

U mnie ten proces zżera tyle mocy ile się tylko da osiągając 100% pcu , trwa to może 5 minut co jakieś 20 minut.

Na przykład w grze Settlers komputer zwalnia stopniowo aż do całkowitego laga i po 5 minutach nasi żołnierze poruszają się z prędkością światła.

Wcześniej kontaktowałem się w tej sprawie z M$ , powiedziano mi że problem leży po stronie sterownika - i żebym skontaktował się z FSC...

Odpowiedź praconika FSC:
Esprimo Mobile v5545 ma jedynie limitowane wsparcie Windowsa 7, co powoduje iz niektore urzadzenia musza pracować za pomoca sterownikow Windows Vista. Nie gwarantujemy iz wszystko bedzie dzialalo pod '7' bez najmniejszych problemow.
Niestety nie ma innego sterownika do Windows 7 dla urzadzenia Conexant CX20549, nawet wydanego przez Conexant.Jedynym wyjsciem ktore mozemy zasugerowac jest albo instalacja Windowsa Vista, badz XP z ofcjanymi sterownikami.

tak więc ***a zbita...

Pracownik M$ miał zadzwonić do mnie wczoraj ew dziś - wciąż czekam. Mówił że są inne metody rozwiązania tego problemu (grzebanie w rejestrze oraz sterowniki nieoficjalne - jak sam stwierdził: ludzie mają z tym problemy bo dużo osób pisze o tym na forach...).

Gdy dowiem się czegoś nowego dam znać.

Może problem został rozwiązany ??

shymonz666
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Luty 19, 2010, 23:36:07 »

Niestety nic nie udało się zrobić więc zainstalowałem XP, gdybyś miał jakieś pomysły będę wdzięczny.
vadatajs
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Luty 21, 2010, 11:07:59 »

Problem został rozwiązany - tzn nie do końca - znalazłem przyczynę oraz tymczasowe rozwiązanie.

Okazuje się że dźwięk jest jak najbardziej w porządku ( sterownik: Conexant High Definition Audio 2007-06-01 w wersji 4.19.0.52 ), i sam proces audiodg.exe również. Przebieg testów:

po przewertowniu tomów for - w zasadzie nie było innej odpowiedzi niż nowsze steroniki do karty ( tak jak zalecał m$), jadnak nie poddawałem się , szczególnie po tym jak wyłączyłem karte dzwiękową ( problem powinien przestać występować? ) wciąż się pojawiał. odpuściłem do następnego rana gdzie po uruchomieniu komuter działał ok , przez jakieś 2  godziny po czym objaw wrócił. Menadżer zadań --> audiologexe -->nie ma?! - procek na poziomie 100% ( co jest? ) , zakładka wydajność zasobów-->monitor zasobób: użycie CPU 100% (przewidywalne) ... 15% maksymalnej częstotliwości!!!! ??. (procesor 1.8*0.15 = 270 MHz... nic dziwnego ze nie działa - tzn ba działa! ale z lagami - nie wiem czy xp by na tym cokolwiek zrobił poza zawiechą). Rozwiązanie: Win + x zamiana profilu energi z zrównoważoney na wysoka wydajność - BEZ REZULTATU... w GRE wchodzi program rmclock , zainstalowałem , - komputer działa na 266 MHz ( nie zdziwiłbym się gdyby był rok 1998... ), próbuje ustawić na stałą wartość 50% , komputer dostał kopa jednak na filmach odrobinę laguje ( bardzo delikatnie ale  jednak ) podkręcam na maksa - komputer działa miło szybko i przyjemnie ... przez 5 minut bo po tym czasie się sam wyłączył... PRZEGRZEWA SIĘ! procki osiągają temperaturę ponad 83 stopni i shotdoown... po kolejnym uruchomieniu ustawiam profile windy (wysoka wydajność) włączam film i obserwuje temperaturę, procesor działa na poziomie 70% 100% maksymalnej częstotliwości, do czasu kiedy temperatura sięga 75 stopni , wtedy systematycznie spada do 15% , gdy temperatura spadnie poniżej 65 , 15 sekund i procek znów ma swoje 80%...

WINA SYSTEMU ??

i TAK i NIE... testowałem komputer na XP ...  co się okazuje ? komputer również się przegrzewa jednak musimy do niego za przędz coś wymagającego. Uruchomiłem test sprzętu FSC ( do pobrania na stronie ) , i gdyby nie moje interwencje komputer na pewno by się wyłączył (rmclock pika gdy się przegrzewamy)... '7' jest bardziej wymagająca przez co potrzebuje więcej procka stąd szybsze przegrzewanie się , xp podczas normalnego użytkowania ( strony ( jakieś 20 aktywnych zakładek ;] ) , gg , muzyka ) rzadko kiedy potrzebował więcej niż 900 MHz.

DIAGNOZA:
PRZEGRZEWANIE SIĘ PROCESORA

DZIAŁANIE:
windows 7:
NA CHWILĘ OBECNĄ KORZYSTAM Z PODKŁADKI Z CHŁODZENIEM ( temperatura mniejsza o 5 stopni podczas bradziej wymagających zadań [ około 70 ~75 ] , w tym momencie  [ 55~60 ].  BEZ podstawki normanie pracował natem 65 ~70 :O ).

ZA TYDZIEŃ JEDZIE DO SERWISU W KRAKOWIE, CHOCIAŻ Z TEGO CO CZYTAŁEM NA FORACH TE TYPY TAK MAJĄ WIĘC ZAPEWNE PO 3 SERWISACH ODDADZĄ MI $ ... cóż życie ;]

PS.

to ten problem  ??

PsII
na Windows XP nie korzystam z podstawki ;p

pozdrawiam
vadatajs
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 04, 2010, 18:38:33 »

komputer wrócił z serwisu:) naprawiali niecałe 2 dni  - oddany w piątek a w poniedziałek o 15 sms ze jest do odebrania.

na chwilą obecną 55 ~57 stopni bez podstawki.

system '7' się nie zawiesza.
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.106 sekund z 18 zapytaniami.