Maj 22, 2012, 20:07:09 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z mnożnikiem Fujitsu Siemens Amilo M7400  (Przeczytany 1568 razy)
Coperfield
Nowy użytkownik
*

« : Luty 27, 2010, 21:43:08 »

Witam!
Kupiłem niedawno laptopa Fujitsu Siemens Amilo M7400.
Ma on procesor Intela 1.6 Ghz,i tak pokazuje we właściwościach,ale taktowanie ma 599 mhz.Mnożnik 6x100mhz.W biosie nie ma opcji aby podnieść manualnie ten mnożnik,nie znalazłem również na stronie producenta żadnego programu aby to zrobić.
Na Allegro znalazłem kiedyś takiego samego laptopa i taktowanie miał 1600mhz,
więc chyba z moim jest coś nie tak.
Dodam jeszcze,że na którymś forum zaproponowano mi wgranie programu Notebook Hardware Control,i na nim podniesienie owego mnożnika.
Udało mi się to, i rzeczywiście laptop pracował na częstotliwości 1600mhz,jednak bardzo długo się on uruchamiał,i uzyskiwał szalone temperatury.Praktycznie wentylator się nie zatrzymywał.Dlatego musiałem zrezygnować z tego programu. Jest on dobry,ale do utrzymania baterii w dobrej kondycji.W przypadku mojego procesora się nie sprawdził.
Bardzo bym prosił o odpowiedź.
figurel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Luty 28, 2010, 21:33:42 »

Ma on procesor Intela 1.6 Ghz,i tak pokazuje we właściwościach,ale taktowanie ma 599 mhz.

Trzeba by wiedzieć jaki to dokładnie procesor, odczytać symbol, będzie wiadomo czy obsługuje Speedstep. Poczytaj o Speedstep? Technology, może się okazać, że nie ma problemu.
Zapuść wymagający film i w czasie jego odtwarzania sprawdź częstotliwość taktowania, może będzie 1,6 MHz?
Coperfield
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 01, 2010, 13:25:27 »

Typ procesora to Mobile Intel Pentium M 725, nazwa Dothan,seria B1,Intel Pentium M processor 1.6 Ghz,częstotliwość taktowania 599mhz (oryginalny 1600mhz), tyle mi pokazał Everest.Zrobiłem tak jak mi poradziłeś,zapuściłem film i obserwowałem procesor.Jego częstotliwość w trakcie odtwarzania była 600mhz, lecz co jakiś czas skakała do 1600mhz.Mimo tego film odtwarzał się płynnie.Gorzej jest przy instalacji prostych gier o wymaganiach powyżej 600mhz,bo wtedy wyskakuje czerwone światło,i gry przeważnie się nie uruchamiają lub się tną.Może istnieje jakiś program pod Fujitsu Siemens,aby ten mnożnik utrzymać na 16x100mhz? W biosie nic nie znalazłem,aby ten mnożnik podnieść manualnie,nie znalazłem również opcji aby wyłączyć oszczędzanie baterii.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 06, 2010, 08:31:41 »

Witam

W czasie pracy na baterii automatycznie ustawiane są bardziej restrykcyjne opcje oszczędzania energii, proponuję sprawdzić działanie na zasilaczu.

Pozdrawiam

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.17 sekund z 18 zapytaniami.