Maj 22, 2012, 20:16:03 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z Wi-Fi w Amilo Pi2550  (Przeczytany 3560 razy)
RzooF
Nowy użytkownik
*

« : Grudzień 08, 2008, 22:24:43 »

Witam!

Mam następujący problem z Amilo Pi2550.
Dotyczy on karty sieciowej bezprzewodowej.
Chodzi o to, że sama się wyłącza.
Tzn podczas pracy na komputerze w pewnym momencie traci się sieć (z routerem wszystko jest ok bo sprawdzałem na innym laptopie oraz na komputerze stacjonarnym).
Problem objawia się w następujący sposób, że kiedy wejdę w właściwości połączeń sieciowych to przy ikonie karty wi-fi jest komunikat, że jest wyłączona.
Natomiast kiedy próbuję ją włączyć to nic się nie dzieje, a kiedy ponawiam próbę pojawia się komunikat ze włączanie jest w toku ale nadal się nie włącza.
Dzieje się tak coraz częściej.
Kiedyś następowało to po dłuższej pracy na laptopie, a teraz nawet po 5min użytkowania.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problem i mógłby mi coś doradzić (oddanie do serwisu to w moim wypadku ostateczność).
Dodam tylko, że na laptopie jest system Windows Vista nainstalowany przed zakupem przez obsługę sklepu vobis, a wszystkie aktualizacje są na bieżąco ściągane.

Pozdrawiam!
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Grudzień 09, 2008, 08:33:10 »

Witam

Co trzeba zrobić by ponownie zadziałała? zresetować laptop, odczekać kilka minut, ... ?

Pozdrawiam

RzooF
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Grudzień 11, 2008, 10:48:44 »

Tak, dokładnie.
Restart latopa zawsze pomaga.
Jednak jest to bardzo uciążliwe.
Jakieś pomysły?

Pozdrawiam
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Grudzień 11, 2008, 11:03:22 »

Witam

Jeśli wraz ze wzrostem temperatury notebooka czas pracy karty WiFi jest coraz krótszy należy niestety zakładać awarię. Błędy softwerowe zazwyczaj są niezależne od temperatury.

Pozdrawiam

szmindorf
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Grudzień 12, 2008, 09:31:37 »

Wie Pan, mam to samo.

Dopiero co pozbyłem się problemu (temat "wiecznie wciśnięty....) , który omal nie zmusił mnie do oddania kompa do serwisu podczas krótkiego wypadu do Polski na Święta (zgroza, pewnie prędko bym kompa nie zobaczył), więc ochoczo stwierdzam, że wszystko jest możliwe do naprawienia:)

Mam to samo - w zasadzie niezależnie od czasu pracy, mógłbym powiedzieć, wyłącza mi się sieć. Pomaga tylko(?) restart, co jest najłatwiejsze. Inne komputery radzą sobie bez problemu z siecią w domu, ale u w amilo (pi2530) po prostu wyskakuje żółty trójkąt z wykrzyknikiem na symbolu sieci w Tray-u i po Internecie.

Gdzieś musi być rozwiązanie, a jak sądzę (proszę wybaczyć Adminie), nie jest to awaria hardwareowa związana z przegrzaniem - nieraz zostawiam kompa na wiele godzin (15+) i nic się nie wyłącza - innymi razy tuż po włączeniu kompa sieć przestaje działać.

Gdzieś jest ten bug... Sam sprzęt jest dobry, to vista kuleje raczej...

Ktoś coś wie??
RzooF
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 13, 2008, 12:25:06 »

Witam Pana,

Dokładnie to jest problem o który mi chodzi.
Magiczny "żółty trójkącik" Smutny
Także nie mam ochoty oddawać laptopa do serwisu bo pewnie spotkałbym go ponownie gdzie w połowie stycznia.

Jako ciekawostkę powiem, że kiedy parę chwil temu chciałem odpowiedzieć na Pański post to przy próbie logowania wywaliło mi stronę.
Zastanawiam się co jest, czyżby taka przeciążona?
Kolejna próba i nadal nic.
Patrzę, a tu oczywiście żółty trójkącik.
Gdyby nie to, że wypalałem płytę laptop poleciałby przez okno.

Od siebie dodam, że także czasami laptop zostawał włączony na noc i wszystko śmigało.
A czasami już po paru minutach karta się wyłącza.

Jeśli ktoś może pomóc będę bardzo wdzięczny (Pan szmindrof zapewne też).

Pozdrawiam
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2008, 11:16:18 »

Witam

Otrzymane informacje:
"Kiedyś następowało to po dłuższej pracy na laptopie, a teraz nawet po 5min użytkowania."
Moja odpowiedź:
"Jeśli wraz ze wzrostem temperatury notebooka czas pracy karty WiFi jest coraz krótszy należy niestety zakładać awarię."
Nie było informacji o tym że notebook może działać nawet kilka godzin poprawnie, jedynie o tym ze awarie są coraz częstsze, dlatego zawsze sugeruję pisanie pełnych danych. Niestety jeśli jest to problem z oprogramowaniem (sterowniki) to bez instalacji poprawionej wersji sterowników nawet serwis nie będzie w stanie nic zrobić. Jedyna nadzieją w tym że będzie to kwestia ustawień. Należy:
- sprawdzić działanie na jakimś systemie LIVE (knoppix, ubuntu, ...) w celu ustalenia czy jest to problem z vistą
- sprawdzić działanie na innym kanale
- zmienić szyfrowania na wep/wpa
- sprawdzić działanie przy krótszym kluczu lub bez szyfrowania (TYLKO DLA TESTÓW !!! NASTĘPNIE WŁĄCZYĆ SZYFROWANIE)
- sprawdzić działanie na sterownikach producenta karty (może już wyszło uaktualnienie)
- wyłączyć na czas testów oprogramowanie łączące się z internetem (torrent, GG, Tlen, ...) i sprawdzić stabilność działania notebooka (jedna z wersji GG zawieszała mi cały komputer po kilku godzinach działania, choć moi znajomi z tą samą wersją nie mieli problemów)
- zaktualizować oprogramowanie routera / sprawdzić działanie na innym
i najważniejsze napisać na forum co pomogło Uśmiech

szmindrof - dziękuje za opis usunięcia problemu w http://forum.fujitsu-siemens-shop.pl/problemy-techniczne/wiecznie-wcisniety-skrot-winkeyf-na-amilo-pi2530-vista-t129.0.html

Pozdrawiam

RzooF
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Grudzień 19, 2008, 19:49:02 »

Witam!

Chyba znalazłem rozwiązanie problemu.
Po wielu męczarniach wyszukałem sterowniki, które na razie (odpukać) działają.

Moja karta WiFi to:
Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection

Sterowniki, które pomogły to:
http://downloadmirror.intel.com/17158/eng/12.1.2.0_V_Drivers.zip

Może u Ciebie szmindorf też zadziałają?

Pozdrawiam
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.111 sekund z 18 zapytaniami.