Maj 22, 2012, 20:16:49 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z włączaniem Esprimo V5545  (Przeczytany 1990 razy)
Kaczorito
Nowy użytkownik
*

« : Wrzesień 24, 2008, 08:06:20 »

Witajcie,
Od trzech tygodni jestem właścicielem F-S Esprimo Mobile V5545. Ze sprzętu byłem zadowolony do wczoraj. Postanowiłem zainstalować ServicePack 3  do XP i zaczął się problem. Lapek nie włączał się. Obojętnie czy włączałem go z przycisku POWER czy używałem opcji uruchom ponownie. Diody zaświecały się, ale matryca pozostawała czarna. Jedynym ratunkiem było wyjęcie i ponowne włożenie baterii. Po tym zabiegu komputer startował i chodził wzorowo, aż do następnego uruchomienia. Po odinstalowaniu SP3 problem na chwilę zniknął, jednak na drugi dzień komputer znów nie startował i kolejny raz z pomocą przyszło jedynie wyjęcie baterii. Dziś kilka razy uruchomił się z samej baterii (dotychczas odpalany zawsze z podpiętym zasilaczem). CHKDSK nie wykrył błędów. Czy coś robię źle, czy sprzęt musi iść do serwisu? Może zbyt długo pracował na zasilaczu? Dodam tylko że po odpaleniu z samej baterii i podłączeniu później zasilacza komputer działa.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 24, 2008, 09:05:23 »

Witam

Z opisu wynika iż powodem takiego zachowania było zainstalowanie SP3, możliwe że w czasie instalacji zmienione zostały jakieś pliki / wpisy do rejestru / sterowniki - odinstalowanie nie usuwa wszystkich zmian w systemie. Proponuję przeinstalować sterowniki, a jeśli to nie pomoże to sugeruję sprawdzić działanie notebooka na nowej instalacji systemu (po wcześniejszym sformatowaniu partycji).

Pozdrawiam

Kaczorito
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Wrzesień 24, 2008, 10:49:43 »

Podziękował serdecznie za poradę. Póki co przywróciłem ustawienia BIOS-u i problem narazie nie wystąpił. Przy najbliższej okazji skorzystam ze wskazówek. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Kaczorito
Kaczorito
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Wrzesień 25, 2008, 07:34:15 »

Wykonałem reinstal systemu i póki co wszystko jest w porządku. Mam jeszcze pytanie raczej z OT. Jak ustawić partycje, aby program DeletePartition podczas instalacji XP nie formatował wszystkich partycji i nie łączył ich w jeden dysk? Obecnie partycje z systemem mam jako Primary oraz pozostale jako Logical na Extended. Razem z komputerem otrzymalem dysk instalacyjny Visty oraz TwinLoad XP. Ten ostatni podczas instalacji systemu spaja partycje usuwając z nich pliki. Można temu zapobiec?
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 30, 2008, 07:25:54 »

Witam

Jeśli zmieniane były ustawienia BIOS (o czym nie było wcześniej wspomniane), to możliwe że to było przyczyną. W kwestii reinstalacji: niestety w praktyce nie miałem do tej pory do czynienia z tą płytką, tak więc do czasu przeprowadzenia takiej operacji niewiele mogę pomóc.

Pozdrawiam

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.092 sekund z 18 zapytaniami.