Maj 22, 2012, 20:22:58 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Problemy z Pi2540 [Scalone]  (Przeczytany 3741 razy)
jp22
Nowy użytkownik
*

« : Listopad 03, 2008, 10:05:01 »

Witam, mam pytanie, czy w moim laptopie FS Amilo Pi2540 jest mozliwosc rozbudowy pamięci ram? obecnie mam 2 GB w jednej kosci , czy istnieje w tym laptopie jeszcze jeden slot na rozbudowe pamieci ?

rozkrecalem go ale widzialem tylko jeden slot natomiast duzo ludzi twierdzi ze jest tam jeszcze jeden slot?
jp22
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Listopad 03, 2008, 10:11:07 »

Witam mam lapka FS Amilo Pi2540 (konfiguracja - 1,6 dual core ; 2 gb ram ; Radeon HD2400 256 mb ; )

i chodzi o to ze gdy chce pograc w fife 2008 (laptop ma duzo lepsze parametry niz sa wymagane do tej gry) to poprostu jest katastrofa na najmniejszych wymaganiach da sie cos pograc tak to masakra ... co sie dzieje czemu ta gra tak slabiutko chodzi chociaz moj laptop jest o wiele lepszy parametrowo niz ta gra ma wymagane....

o co tu chodzi?
jp22
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 03, 2008, 10:14:44 »

Jak ustawic bootowanie z napedu CD w biosie ... poniewaz nigdy mi nie udaje sie to zrobic? Amilo Pi2540 (chodzi tu o plyte win XP)
jp22
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Listopad 03, 2008, 10:19:57 »

Po podpieciu myszki do lapka jest wszystko ok a za chwile jakby sie odlaczala myszka sama tzn przstaje reagowac i po odpieciu i wpieciu pisze nie rozpoznano urzadzenia USB dodam ze niemam do tej myszki sterownikow bo poprostu ich niebylo ....
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Listopad 03, 2008, 11:22:51 »

Witam

4 kolejne wątki zostały scalone w jeden - proszę nie zaśmiecać forum kolejnymi nowymi wątkami dotyczącymi jednego urządzenia.

W kwestii wymienionych problemów: w pierwszej kolejności proponuję przeskanować system na obecność wirusów, sprawdzić ilość procesów działających w tle, osunąć niepotrzebne oprogramowanie spowalniające notebook, zainstalować najnowsze sterowniki, lub po prostu poprosić znajomego który się na tym zna lepiej o sprawdzenie stanu urządzenia. Większość z wymienionych problemów/pytań może być rozwiązanych w krótkim czasie przez średniozawansowanego informatyka mającego dostęp do komputera.

Pozdrawiam

jp22
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Listopad 03, 2008, 11:42:17 »

a co z rozbudowa ramu ? da sie tu dolozyc czy nie?
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Listopad 04, 2008, 09:18:36 »

Witam

Proponuje sprawdzić na http://www.fujitsu-siemens.com.pl/support/manuals.html - powinno być to opisane w instrukcji obsługi.

Pozdrawiam

jp22
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Listopad 04, 2008, 10:15:06 »

w instrukcji niema czy da sie rozbudowac czy nie....
jp22
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Listopad 04, 2008, 14:22:30 »

Goofer
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 01, 2009, 16:54:06 »

Witam

Odgrzeję trochę temat żeby nie zaśmiecać forum Uśmiech

Otóż mam problem z Amilo Pi 2540. A konkretnie z nagminnym zawieszaniem się systemu. Wielokrotnie wyskakuje bluescreen bądź poprostu system wisi (łącznie z dzwiękiem). Najczęściej sytuacja ma miejsce gdy podłączony do internetu wysyłam plik(i) do sieci (tzw.upload).

Pogooglowałem trochę i okazuję się że nie tylko mnie dotyczy problem. Niestety brak rozwiązania (oprócz głupich typu: "spal go", "sprzedaj" itp...) Laptop jest na gwarancji, ale z racji wykonywanego zawodu nie mogę sobie pozwolić na brak laptopa nawet przez 2dni.

Może macie jakieś pomysły??

ps. Sterowniki zaktualizowane Mrugnięcie

Pozdrawiam
Goofer
Goofer
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 01, 2009, 16:57:02 »

tak wygląda bluescreen,

chociaż ostatnio po prostu zamiera i nie reaguje na nic. Długie przytrzymanie przycisku power działa Uśmiech
Goofer
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 01, 2009, 18:32:57 »

Dobra znalazłem już rozwiązanie  Duży uśmiech

Okazuje się że karta sieciowa Realtek ma buga w Firmware. Żeby się pozbyć problemu z bluescreenami trzeba ściągnąć firmware, wypalić na płytkę i zbootować system z płyty. Potem tylko restart i Bye bye niebieskim ekranom  Duży uśmiech

Kod:
http://rapidshare.com/files/152087227/Amilo.rar.html

Dla potomnych  Mrugnięcie
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 02, 2009, 07:25:40 »

Witam

Goofer: proszę podać link do oprogramowania na stronie producenta.
Dla osób pragnących skorzystać z powyższego linku: w przypadku uszkodzenia urządzenia przez oprogramowanie nie pochodzące z witryny producenta następuje automatyczna utrata gwarancji, może też ono zawierać szkodliwe oprogramowanie.

Pozdrawiam

Goofer
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 07, 2009, 12:13:04 »

Witam

Niestety, ale nie posiadam linku do strony producenta z tym firmware. Nie bardzo też mogę zrozumieć polityki FS skoro wiedzą że jest problem, nie informują o tym klientów.
Cóż, jak widać nie każdemu zależy na zadowolonym kliencie.

Jako dowód mogę wkleić zawartość opisu dołączonego do pliku ISO.

System shows a bluescreen or system-freeze while working with the LAN-card in any way.
(For example: browsing in the Internet over a LAN-connection)
Affected systems
AMILO Pi 2512
AMILO Pi 2515
AMILO Pi 2530
AMILO Pi 2540
AMILO Pi 2550
Reason/Cause
This issue is caused by a bug in the firmware of the Realtek LAN-chip (RTL810x).
Solution
Update the firmware of the LAN-module to the latest version (see attachment).
Additional information
To flash the attached firmware, unzip the package and burn the *.iso-image on a CD.
Restart your system and boot from CD/DVD-drive.
The CD will boot automatically until the point:
RTL8101 FW1.20 Flash
Drucke beliebige Taste zum Flash.
Press any key to continue ...
After the firmware-flash has been completed, remove the CD and reboot your system.
Vyacheslav Alekseyev
Service Partners Manager

Fujitsu Siemens Computers

Ocenę sytuacji pozostawiam użytkownikom, mi pomogło w 100%.

Pozdrawiam
Goofer
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.136 sekund z 18 zapytaniami.