Maj 23, 2012, 02:15:44 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sterowniki do CD ROM/ DVD ROM FS V5535  (Przeczytany 3337 razy)
Maksel
Nowy użytkownik
*

« : Kwiecień 11, 2009, 09:54:38 »

Potrzebuje sterowników do napędu CD ROM/DVD ROM. Może to mi pomoże w poprawnym działaniu napędu. Fujitsu Siemens Esprimo V5535 Optiarc DVD RW AD-7590A

Dzięki za pomoc
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 14, 2009, 07:58:12 »

Witam

Napęd powinien działać na standardowych sterownikach wbudowanych w system Windows. W czym dokładnie jest problem?

Pozdrawiam

Maksel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 14, 2009, 13:11:55 »

Jak poinformowali mnie z innych for dyskusyjnych na temat cr-romów to wynika z tego, że CD-ROM się popsuł:( i trzeba w ramach gwarancji dać do naprawy:( link zamieszczam tutaj---->  : http://forum.programosy.pl/jak-odinstalowac-windows-vt109068.html
A jeżeli się Panu nie chce wchodzić na ten link to tu opisuje wg.mnie przyczynę:)
więc tak: zrobiłem już dawno odinstalowanie cd rom co nie pomogło. Nie pisałbym na forum jakbym nie próbował sił sam, ale ja już nic nie wykombinuje. CD ROM wygląda na to, że nie działa. To jest Laptop Fujitsu Siemens Esprimo V5535 CD ROM/DVD ROM Optiarc kupiony we wrzesniu także nie zajechałem CD ROMa i tak był mało uzywany. Antywirusa miałem Norton, ale się subskrypcja skończyła i wirusy, a dokładnie trojany zaatakowały laptop zanim zdązyłem zainstalowac inny antywirus. I musiałem Zainstalowałem na nowo windowsa z płytki. Straciłem wszystkie dane, ale trudno. Co teraz sie okazuje nie osiągalne. Zainstalowałem na nowym windowsie Avire która mi spowolniła system. Odinstalowałem ją potem kaspersky zainstalowałem który mi tak napaskudził, że odinstalowałem go i wtedy zaczęły się schodki. Nie działała przeglądarka firefox, ale doszedłem za pomocą innych for dyskusyjnych, że mam nie odinstalowanego w pełni Nortona. Odinstalowałem go i firefox działał ale był kaspersky jakoś zagniezdzony i nie mogłem zainstalowac innego antywirusa. Też sobie z tym poradziłem i mam Avasta. Mam na gwarancji laptop ale oni moze tylko mi naprawia cd rom ale co z systemem? Pisałem na roznych forach ale nikt nic nie wie. A koszt pogotowia komputerowego jest zbyt drogi. Laptop jest potrzebny mi do pracy. Ah się rozpisałem. Dzięki za uwage i pozdrawiam.
Maksel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 14, 2009, 13:18:29 »

Sorki za nie jasność w tym tekscie, ale nie mam czasu teraz i tak na szybko co przyszło mi do głowy i co zapamiętałem napisałem. Mam nadzieję, że idzie się domyśleć z "grubsza" o co chodzi:) Zapomniałem napisać, że męczyły mnie Blue Screen-y Of The Death ale sobie poradziłem z nimi za pomocą ccleanera, Tune Up utilities 2008 i Combo fix-a. Tak mi się wydajde, że sobie poradziłem bo już nie wyskakuje:) Także nie mogłem poprzez kliknięcie wejść do dysków lokalnych. Pojawiał się ekran z wyborem programu do otworzenia dysków. Paranoja. Ale jakoś dałem radę i działa noramlnie. Tylko ten CD-ROM. Chciałbym windowsa odinstalować ale bez CD-ROM-u nie da rady. Nawet wkładając płytke z windowsem nie działa.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2009, 07:25:28 »

Witam

Jeśli można użyć przy uruchomieniu komputera płyty boot'owalnej (Windows, Ubuntu, ...) to winą jest awaria systemu Windows. Jeśli nie działa nawet na płycie boot'owalnej to proponuję przeczyścić laser i sprawdzić ustawienia BIOS (czasami zdarza się że jakiś program wyłączy urządzenie w BIOS, lub laser jest zabrudzony). Jeśli nie jest to wina BIOS ani zabrudzeń to niestety pozostaje wyłącznie serwis. Przed oddaniem do serwisu należy zrobić kopię danych - teoretycznie powinni naprawić/wymienić tylko napęd, ale dysk może zostać wymieniony, lub sformatowany w celu sprawdzenia poprawności działania.

Czy napęd jest widoczny w BIOS? Czy po przeczyszczeniu lasera płyty boot'owalne działają?

Pozdrawiam

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.131 sekund z 20 zapytaniami.