Forum Fujitsu Shop
Konfigurator Fujitsu Technology Solutions 01.04.2009 spółka Fujitsu Siemens Computers zmieniła nazwę na Fujitsu Technology Solutions
   Strona główna  | Pomoc  | Szukaj  | Zaloguj się  | Rejestracja  | Support  | Sklep  | Konfigurator  | Akcesoria  |  
Luty 09, 2012, 05:01:30 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!

Strony: [1] 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: V 2035 - zawiesza się kopiując z dysku zewnętrznego.  (Przeczytany 3514 razy)
figurel
Nowy użytkownik
*

« : Sierpień 13, 2009, 08:38:08 »

Od pewnego czasu, wcześniej tego nie było, po podłączeniu do portu USB dysku zewnętrznego i kopiowaniu dużych plików ( z dysku i na dysk) system zawiesza się. I nie ma tu znaczenie czy jest to 500 GB zewnętrzny Seagate, czy pendrive Kingston 4 GB, nawigacja czy też aparat cyfrowy. Najszybciej zawiesza się przy kopiowaniu dużych plików ale można przyjąć, że wcześniej czy później zawiesi się jeżeli tylko ma cokolwiek - oprócz chyba myszki -  do USB podłączone.
Temperatury w normie, użycie procesora niskie, odinstalowałem sterowniki USB i zainstalowałem ponownie, brak poprawy. Kopiowanie z partycji na partycję dysku wewnętrznego przebiega bez zakłóceń.
Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie dotyczące rozwiązania tego problemu.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2009, 12:03:08 »

Witam

Jaka jest minimalna wielkość pliku przy którym się wiesza i czy dotyczy to wszystkich portów USB?

Pozdrawiam

figurel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2009, 12:51:52 »

Cytat: admin
Jaka jest minimalna wielkość pliku przy którym się wiesza
Trudno powiedzieć, ale kopiując plik 700 MB na 99 procent się zawiesi ale zawiesza się też gdy kopiuję wiele mniejszych plików np. jpgi z aparatu - uda się czasami i ze 100 plików z aparatu skopiować ale to fart. Bywa, że zawiesi się gdy dysk jest tylko podłączony, a nic nie jest kopiowane. Zawiesza się też, gdy chcę odtwarzać film z dysku zewnętrznego.
Zawiesza się niezależnie od tego jak kopiuję, czy to za pomocą Total Commandera, czy też np. za pomocą Sony Pictures gdy zgrywam zdjęcia z aparatu.
i czy dotyczy to wszystkich portów USB
Tak, dotyczy to wszystkich portów USB

Pobieram teraz Knoppixa v6 LiveCD, spróbuję zobaczyć czy pod Linuxem też bedzie się wieszał. Chciałem sprawdzić za pomocą Knoppixa v4 dołączonego przy kupnie lapka ale ten nie widzi mi dysków twardych, nie potrafię też tych dysków zamontować. Linux to dla mnie trochę egzotyka. Może Knoppix v6 będzie mądrzejszy? Sam dyski znajdzie? Wtedy sprawdzę.
figurel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2009, 12:59:08 »

Dodam jeszcze, że nie jest to wina zewnętrznych urządzeń czy też kablologii bo na stacjonarnym wszystko jest ok.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2009, 13:36:22 »

Witam

Osobiście przyzwyczaiłem się do Ubuntu. Czekam na wynik sprawdzania po systemem linux.

Pozdrawiam

figurel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2009, 18:47:34 »

Czekam na wynik sprawdzania po systemem linux.

No i pod Knoppixem wszystko działa prawidłowo, kopiuję pliki 2,5 GB bez zwiechy. Czyżby reinstalka XP-eka mnie czekała?
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2009, 09:55:15 »

Witam

Lepsze to niż wymiana płyty głównej, choć sam fakt braku problemów nie świadczy jednoznacznie o poprawności działania notebooka od strony sprzętowej. Spotkałem się już z przypadkiem gdy na komputerze dźwięk był tylko na sterownikach standardowych - sterowniki od producenta uruchamiały dodatkowe opcje na karcie dźwiękowej (w uszkodzonym elemencie tej karty) i cały Windows zawieszał się w chwili uruchamiania systemu (powstawał błąd sprzętowy, nie programowy). Mam nadzieję iż w tym przypadku reinstalacja zakończy problem - niestety nie spotkałem się do tej pory z czymś takim i nie wiem jak to naprawić bez reinstalacji.

Pozdrawiam

figurel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Wrzesień 28, 2009, 09:06:53 »

Mam nadzieję iż w tym przypadku reinstalacja zakończy problem
Wreszcie znalazłem czas na reinstalkę i niestety nie przyniosło to oczekiwanych po cichu rezultatów, lapek dalej się wiesza, sterowniki oryginalne ze strony Fuijtsu. Zmieniłem też Pentium M 1.8 z powrotem na oryginalnego Celerona 1,6. Dalej zwisy. Wyjmowałem po kolei pamięci - mam dwie po 1 GB - to samo. Macie jakieś pomysły? Wrócić do oryginalnej 512 MB pamięci? Ale swego czasu na dołożonych 2x1 GB chodził bez zastrzeżeń. Co by tu jeszcze można sprawdzić?
Może taki objaw jeszcze. Kopiuję pliki z aparatu. Na trzech portach USB wiesza się "bez ostrzeżenia" po skopiowaniu kilku fotek natomiast na czwartym porcie w trakcie kopiowania zamiera na kilkanaście, kilkadziesiąt sekund (pasek postępu zatrzymuje się, bez zwiechy), po czym kopiuje dalej ale w końcu i tak zawiesi się, twardy reset musi nastąpić.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 28, 2009, 13:04:47 »

Witam

A przed instalacją sterowników (czysty, "goły" Windows) też się wieszał? To dość istotna kwestia - zawieszanie się systemu po świeżej reinstalacji i formatowaniu systemu w 99% przypadków świadczy o problemach sprzętowych. Po zainstalowaniu sterowników i uaktualnień systemu Windows nic nie jest już pewne.

Osobiście przetestował bym go na oryginalnych 512 MB (może jednak uszkodzony RAM), zmienił ustawienia USB w BIOS (lepszy słabszy transfer niż BlueScreen), a jeśli to nie pomoże to poszukał bym jakiegoś oprogramowania niskopoziomowego do obsługi USB (jeśli coś takiego istnieje) lub przeszedł na linuxa.

Pozdrawiam

figurel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Wrzesień 29, 2009, 17:03:10 »

Osobiście przetestował bym go na oryginalnych 512 MB (może jednak uszkodzony RAM), zmienił ustawienia USB w BIOS (lepszy słabszy transfer niż BlueScreen), a jeśli to nie pomoże to poszukał bym jakiegoś oprogramowania niskopoziomowego do obsługi USB (jeśli coś takiego istnieje) lub przeszedł na linuxa.
Zrobiłem już wszystko chyba co w mojej mocy. Wsadziłem oryginalną kość 512 i zamiera nadal. Wystartowałem lapka z pendriva z Windows.XP.Live.USB.Edition i też przy kopiowaniu 1 GB zawisł. Ponownie z Knoppixa i też niestety porażka. W biosie opcji dla USB niewiele, tylko Legacy USB Support ale włączenie i wyłączenie niczego nie zmienia. Wygląda więc, że to problem płyty głównej, może jakiś kontroler odpowiedzialny z transfer po USB jeśli jest coś takiego. Jest jakiś sposób abu to sprawdzić? Trochę jestem wkurzony, jak na komputer to sprzęt nie jest już nowy bo kupiony 3 lata temu ale jeszcze trochę mógłby pochodzić. Wygląda na to, że zostanie żonie do popisania i poczytania a ja za innym się muszę się rozejrzeć. Ale czy to FS bedzie?.....
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 30, 2009, 09:52:05 »

Witam

Po takich problemach rzeczywiście można się zdenerwować.
Jeśli na Linuksie też już nie działa to nic nie poradzę (jest to ewidentny problem sprzętowy) - jedynie serwis.

Wprawdzie aktualne notebooki Fujitsu są znacznie bardziej wytrzymałe i niezawodne od Amilo Pro (tak twierdzi serwis), jednak decyzję co do modelu i firmy powinien Pan podjąć samodzielnie. Prawda jest taka iż niezależnie od wybranej firmy i modelu wszystko będzie zależało od konkretnej sztuki notebooka.

Pozdrawiam

ZibiOs
Użytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Październik 06, 2009, 22:53:44 »

Witam, popieram admina, najtańszy Fujitsu będzie się psuł tak samo jak najtańszy HP, lub IBM - jeśli nie wydasz odpowiedniej kasy na sprzęt musisz liczyć na szczęście. Pozdrawiam

Zarządzanie portalami. Pozycjonowanie stron. Aplikacje internetowe.
http://ZibiOs.pl
figurel
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Październik 27, 2009, 14:37:50 »

Witam. Chciałbym do tego wątku dodać jeszcze jedno spostrzeżenie, choć już straciłem nadzieję, że da się samodzielnie cokolwiek zmienić. Otóż lapek zawiesza się nie tylko gdy kopiuję z urządzenia podłączonego pod USB jak wcześniej się wydawało. Okazuje się, że zawiesza się także, gdy kopiuję poprzez WiFi w sieci LAN. Gdy transfer sięga 500kB/s - 1 MB/s potrafi się zawiesić. Aby transferować duże pliki w sieci LAN sztucznie ograniczam transfer do 200 kB/s. Wtedy jest ok. ale oczywiście długo to trwa.
Jednym słowem lapek zamiera gdy "przerzuca" wiele bitów. Jest na to rada? Czy tylko do Worda i Internetu go zachować? Wymiana płyty mija się chyba z celem, ile by taka naprawa kosztowała?
Pozdr.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Październik 27, 2009, 14:57:03 »

Witam

Czy w tym notebooku był sprawdzany inny dysk? Może to kwestia uszkodzonego dysku - mała szansa, ale warto sprawdzić.

Pozdrawiam

Jarek099
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #14 : Październik 27, 2009, 16:46:27 »

Witam

może jest to wina tzw. otoczenia ?
Np. ma Pan jakiś wzmacniasz ( subuffer ) albo jakiś potężny głośnik .
Czasami jest tak że ludzie dają komputer na gwarancje a winą jest otoczenie .

Pozdrawiam
Strony: [1] 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.15 sekund z 18 zapytaniami.