Maj 23, 2012, 02:29:18 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Uruchomiono nową stronę http://akcesoria.fujitsu-shop.pl - zapraszamy!?wyszukiwanie zaawansowane
Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Wewnętrzny Bluetooth w Li 3710  (Przeczytany 1981 razy)
Witek
Nowy użytkownik
*

« : Marzec 06, 2009, 10:01:21 »

Witam serdecznie.
Mam F-S Li 3710. Pytanie - czy na płycie głównej jest specjalne miejsce/gniazdo do zamontowania wewnętrznego modułu bluetooth?
Przed zakupem sprzętu w reklamach było, że bluetooth JEST - no ale to był błąd danych sklepu MM. Przy zakupie wyszło, że jednak nie ma - mimo tego sprzęcik kupiłem i teraz zastanawiam się nad uzupełnieniem (z czasem) o ten moduł.
Czy ktoś coś wie na ten temat?
Z góry dzięki za odpowiedź.
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2009, 08:31:02 »

Witam

Obawiam się iż jedynym rozwiązaniem będzie USB zewnętrzne.

Pozdrawiam

Witek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2009, 11:54:56 »

To wie każdy, że zewn. ...
 Zdjęcie płyty głównej rozwiałoby wątpliwości... Nawet malutki Eee 901, którego posiadam ma złącze i wpięte tam mini płytkę z bluetooth, sądzę, że tutaj powinno być podobnie, rozumiem, że tylko ze względu na "tniemy koszta" brak jest tego podzespołu. Natomiast, jeżeli się okaże kiedyś (cały czas będę szukał info), że na mobo nie ma miejsca/złącza, to szczerze mówiąc nie spotkałem się  w życiu jeszcze, żeby jakakolwiek szanująca się firma pozwoliła sobie na takie podejście do klienta...
Płyty główne, nawet w laptopach są tak robione, by można było złożyć różne konfiguracje podzespołów.
A bluetooth należy już do standartów. Natomiast 3x USB (tylko) przy braku bluta, to dla mnie żenada.  Wepnę pena, drukarkę, mysz i po ptakach, a w co wepnę bluta, zewn. dysk?....
Szkoda gadać.....
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2009, 15:46:19 wysłane przez Witek » Zapisane
admin
Administrator
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : Marzec 11, 2009, 10:21:56 »

Witam

Problemem nie jest brak złącza, tylko brak możliwości zakupu niektórych modułów. Jedynym wyjściem może być odesłanie notebooka na serwis - tylko oni mają dostęp do wszystkich elementów.

Pozdrawiam

Witek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Marzec 11, 2009, 12:09:22 »

I to jest jakaś już konkretniejsza odpowiedź - liczyłem na 99%, że złącze jest, a znalezienie modułu, to już drugorzędna sprawa.
Spróbuję namierzyć miejscowy serwis w Gdańsku/Sopocie - tam powinienem uzyskać komplet informacji.

Dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam również
ZibiOs
Użytkownik
**

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : Marzec 13, 2009, 19:04:19 »

Witam, najpierw sprawdź w jakimś serwisie FSC czy jest to możliwe i wydobądź od nich szczegóły, lokalny serwis może nie mieć takich informacji.
Pozdrawiam ZibiOs

Zarządzanie portalami. Pozycjonowanie stron. Aplikacje internetowe.
http://ZibiOs.pl
Witek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2009, 10:23:36 »

Lokalny serwis z Sopotu sprawdził i na dzień dzisiejszy brak danych na temat modułu bluetooth dla tego mojego Li 3710. Brak też jest info na temat tasiemki do podłączenia. Wg nich jest więc kiszka, ale możliwe jest też, że nie mają jeszcze kompletnej specyfikacji.
Proponują rozkręcenie lapka i obejrzenie płyty głównej - to powinno rozwiać wszelkie wątpliwości    Uśmiech
Z głównym serwisem jeszcze nie gadałem - będę miał czas, to podzwonię.
Witek
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Marzec 17, 2009, 11:45:11 »

Wysłałem 2 maile do serwisu i niestety dostałe takie odpowiedzi:

"......
NIe niestety nie ma  takiej mozliwosci w tym modelu.
........."

oraz:

"Witam
niestety nie ma takiej mozliwosci
pozdr
Arek"

Niezbyt to konkretne, niemniej dołujące dla mnie...
Jak się wkurzę, to sam sprawdzę, rozkręcę i obejrzę płytę główną.
Mam takie wrażenie, że serwisowcy w życiu jeszcze na oczy nie widzieli tego modelu od środka i opierają się tylko na spisie części/podzespołów dla tego modelu - tak jak serwis z Sopotu, który właśnie w necie to sprawdzał...
Ja tam nadal mam nadzieję, tak więcej z ciekawości, bo mam już BT na USB w wersji mini, nie wymagającej sterowników pod XP i VIstę.
Pozdrawiam wszystkich
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2009, 11:52:22 wysłane przez Witek » Zapisane
Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.109 sekund z 18 zapytaniami.