kokosz
Nowy użytkownik
|
 |
« : Listopad 12, 2008, 10:17:33 » |
|
Witam!
Od początku użytkowania mojego AmiloPro V3505 z Windows XP Professional, w napędzie CD daje się słyszeć regularnie (w miarę) co ~kilkanaście sekund ciche pstryknięcia (niezależnie od tego czy płyta w napędzie jest czy też napęd jest pusty), tak jakby głowica lub inny element ruchomy próbował wykonywać jakieś ruchy. Zdarzają się jednak dni kiedy zjawisko to nie jest w ogóle zauważalne! Nie było to dla mnie problemem, lecz jedynie ciekawostką do czasu, gdy do USB podłączyłem adapter Siemensa do programowania sterowników PLC tzw. PC Adapter USB 6ES7 972-0CB20-0XA0. Odkąd zacząłem go używać okazało się, że mniej więcej w tym samym czasie (wg wrażenia słuchowego) gdy występuje owo "pstryknięcie" zrywana jest komunikacja po USB z tym adapterem. (Na pewno od strony USB, gdyż na adapterze są odpowiednie lampki sygnalizujące stan poszczególnych części interfejsu lampka transmisji od strony sterownika świeci cały czas prawidłowo, a od strony USB gaśnie w momencie zaniku komunikacji i równocześnie słychać owo pstryknięcie w napędzie CD-RW, natomiast lampka POWER świeci cały czas prawidłowo). W przypadku używania portów USB do innych celów typu: drukarka, zewnętrzny czytnik kart CF, zewnętrzny dysk USB itp wspomniane zjawisko zrywania komunikacji nie występuje, lub jest niezauważalne ze względu na sposób obsługi transmisji z tymi urządzeniami - co z punktu widzenia użytkownika wygląda dokładnie tak samo - po prostu wszystko działa OK. Przeprowadzałem wiele testów tego adaptera na wielu różnych sterownikach Siemensa - nowszych, starszych, większych i mniejszych, przy różnych zasilaczach firmowych i nie tylko (adapter zasilany jest od strony sterownika PLC a nie z USB). Również kabelek USB jest firmowy Siemensa dostarczony w komplecie z adapterem, choć próbowałem na kilku różnych innych znacznie krótszych. Wynik zawsze jest taki sam - nie zauważyłem jakiejkolwiek zależności od konfiguracji całego układu sterownik-adapter-laptop. Na wszystkich gniazdach USB zachowuje się dokładnie identycznie!
A teraz pytania: Czy znany jest fakt owego cichego "pstrykania" w napędzie, skąd się bierze i czy da się go wyeliminować? Czy znany jest fakt zrywania komunikacji po USB i czy da się ten problem usunąć?
Pozdrawiam! kokosz
|